≫ 

Bombe mu nisu mogle ništa, bio je heroj u miru: U Brusu od korone preminuo junak NATO bombardovanja

Gorjan Jakovljević iz Brusa, koji se hrabro borio u ratu 1999. godine, preminuo je juče od posledica korona virusa u 58. godini

  • 2
Gorjan Jakovljević, Brus Foto: Novosti

Nikada nije pričao o tome, kao i svaki junak. Pričali su nam svedoci. Poslednjih dana marta 1999., NATO bombardovanje, a on pešadinac u rovu kod Merdara."Tomahavka" je grunula na svega nekoliko metara od njega. Izašao je iz rova, prašnjav. Ništa mu nisu mogli, naš Džigi je bio neustrašiv - svedoče prijatelji i saborci Gorjana Jakovljevića (58), junaka u ratu, heroja u miru. Bomba mu nije došla glave, ali jeste korona virus, od čijih je posledica preminuo juče u Kliničkom centru Niš, boreći se za vazduh.

- U ratu je bio od prvog do poslednjeg dana, od 24. marta do 15. juna 1999. godine, ali nije voleo da priča o tome, jer o ratu obično pričaju oni koji ga nisu iskusili - priča za Novosti Andreja Đorđević, Gorjanov prijatelj i član Udruženja boraca Brusa, čiji je predsednik bio pokojni Džigi.

Dejan Ivanović, član Udruženja koji je prošao sva ratišta u SFRJ, Gorjana je znao 30 godina. Delila ih je jedna ulica, a zbližilo iskustvo sa fronta.

Gorjan Jakovljević, Brus Gorjan Jakovljević, Foto: Novosti

- Uvek je bio ideolog, verovao je u više ciljeve. Da ga nema, niko u Brusu ne veruje. Sedeli smo na mojoj terasi 25. juna, pili kafu, sve je bilo u redu. Onda mi se prošle nedelje javlja prijatelj i kaže da je Džigi u Opštoj bolnici u Kruševcu, od srede. U subotu ga prebacuju za Niš. Kažu, ako izdrži nedelju i ponedeljak - biće dobro. Nije bilo. Nije preživeo - svedoči Dejan Ivanović.

Drugar Lunga Mirća jedva govori o Gorjanu u prošlom vremenu.

Gorjan Jakovljević, Brus Foto: Novosti

- On je humanitarac, bio je u stvari. Čovek od akcije, da okupi, organizuje, večiti pokretač. Umeo je da okupi ljude i da ih ujedini. Oživeo je davno zaboravljene akcije i manifestacije, pokušavao da organizuje i Dan ratnika. Glavni za deljenje paketića deci u vreme Božića - govori Lunga.

Gorjan Jakovljević se rodio u Donjim Levićima kod Brusa. Nakon završenog školovanja u rodnom kraju, završio je i Saobraćajnu školu u Beogradu. Radio je u Brzeću, kao radnik obezbeđenja Parking servisa Beograd.

Iza sebe je ostavio neutešnu suprugu Stoju, dve ponosne ćerke Jelenu i Oliveru, sestru Draganu sa njenom porodicom, brojne neutešne prijatelj i Brusjane, od kojih su mnogi zbog loše epidemiološke situacije u samoizolaciji ili već pozitivni na virus.

Gorjan Jakovljević, Brus Foto: Novosti

Sahrana Gorjana Jakovljevića obavljena je danas od 13 sati po posebnom kovid-protokolu na Gradskom groblju. Virus je učinio da se umesto uz zasluženu poštu, od junaka ljudi opraštaju u ograničenom broju, bez zagrljaja utehe, rukovanja i pod zaštitnim maskama.

Sanjao da podigne spomenik stradalima

Za šest poginulih Brusjana u ratovima 90-ih godina, Gorjan Jakovljević je planirao podizanje dostojnog spomenika u Spomen-parku u Brusu.

- Imao je tu viziju da taj spomenik izguramo i rekao, posle toga će da se povuče i prepusti mlađima Udruženje boraca -rekao je Andreja Đorđević i dodao:

- Nije dočekao to, a mi ne znamo kako ćemo nastaviti bez njega.

Video: Potresne slike sa mezarija u Sjenici: Sahranjen Zlatko Gonjanin imao je samo 40 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бг

    7. jul 2020 | 15:51

    Саучешће Породици, е Јуначино наша нека ти је лака земља сада си са Анђелима

  • Veteran

    7. jul 2020 | 17:37

    Nije docekao da se Drzava smiluje i isplati nam dnevnice za koje se vise puta borio po protestima i sudovima. Bruka i sramota ti isti koji su nas poslali da ginemo su prisvojili ono sto nama pripada a sada bi da dele i razgranicavaju nesto sto smo mi branili i odbranili svojim zivotima, e pa nece to moci. Pocivaj u miru Brate, laka ti zemlja i Bog da ti dusu prosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA