≫ 

Proglašena vanredna situacija i u Valjevu: 24. grad uveo nove mere

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija

  • 0
Valjevo Valjevo / Foto: Wikipedia/Guerberj

Zbog aktuelne epidemiološke situacije koja je označena kao preteća i sprovođenje mera u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti КOVID 19, Štab za vanredne situacije grada Valjeva je juče proglasio vanrednu situaciju u ovom gradu.

Štab je izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti КOVID 19:

Covid Ambulanta, Palilula Nove mere protiv korone / Foto: Nikola Tomić

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Preporučuje se Gradskom veću grada Valjeva da u zavisnosti od epidemiološke situacije donese odluku o organičavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata tako da radno vreme otpočne u 06,00 časova i završi najkasnije do 22,00 časova.

Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar Foto: Tanjug/AP

Ugostiteljski objekti su dužni da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („Službeni glasnik RS“, br. 66/2020, 93/20 i 94/20).

U javnom prevozu (gradski, prigradski i taksi prevoz) obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

U ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavezna je puna primena svih preventivnih mera.

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Vrtić. deca trče, devojčice se drže za ruke, igralište, park Foto: Shutterstock

Zabranjeno je korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, „SPA“ i „Wellness“ centara.

U verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda obavezno je sprovođenje mera zaštite.

U kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, „fitness“-centrima i teretanama obavezno je sprovođenje mera zaštite (korišćenje maske i rukavica).

Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji grada Valjeva da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama Štaba za vanredne situacije u vreme vanrednog stanja i vrše pojačanu dezinfekciju objekata.

Devojcica, bazen Zabranjeni bazeni / Foto: Pixabay

Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih objekata, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Preporučuje se upravnicima stambenih zgrada da obezbede najmanje jednom dnevno čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija i površina u zgradi na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepenišni rukohvati, kvake na ulaznim vratima, ulazna vrata i dr.).

Štab za vanredne situacije grada Valjeva će svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome preispitivati postojeće i predlagati nove mere;

Primena ovih mera počela je od 07.07.2020. godine.

Video: Vanredna situacija u Pazaru zbog korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA