≫ 

Raste broj zaraženih u Novom Sadu, 60 novoobolelih za dan: Vučević o posebnim merama protiv virusa

Jedna od mera biće ograničen rad ugostiteljskih objekata do 23 sata, ali i zabrana okupljanja više od 50 ljudi

  • 1
v, KORONA VIRUS VOJVODINA

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Epidemiološka situacija u AP Vojvodini i dalje je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u gradu Novom Sadu. U Vojvodini je od početka epidemije do 7. jula registrovano ukupno 2.107 slučajeva korona virusa koji su potvrđeni PCR metodom, među kojima je u Novom Sadu 778, poslednji su podaci Insituta za javno zdravlje Vojvodine.

U poslednja 24 sata, u Vojvodini su registrovana 122 nova slučaja, među kojima je 60 iz Novog Sada.

- U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija - navodi se na sajtu Instituta.

Dodaje se i da je zdravstveni sistem Vojvodine je pod sve većim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

- U kovid sistem dodatno se uključuje još 5 bolnica iz AP Vovjodine, a za potrebe lečenja blažih i umereno teških slučajeva. Epidemiološka situacija u AP Vojvodini i je nesigurna sa tendencijom pogoršanja,  posebno u gradu Novom Sadu.

Posebne mere za suzbijanje virusa

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je danas posebne mere za suzbijanje širenja infekcije virusa korona.

Prva, i kako je naveo, najvažnija mera je da se radno vreme ugostiteljskih objekata skraćuje do 23 časa.

VETERNIK STANOVI IZBEGLICE NOVE ZGRADE

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Time nećemo dirati najveći broj ugostitelja, ali ćemo sprečiti okupljanja u noćnim klubovima u kasnim satima gde je povećana koncentracija ljudi. Inspekcija je radila preko vikenda i najveći broj ugostitelja je poštovao sve mere - ocenio je Vučević i dodao da će se na ulazu u ugostiteljske objekte gostima meriti temperatura.

Druga najavljena mera je zabrana organizovanja proslava i drugih okupljanja za više od 50 osoba.

- Ova tačka destimuliše okupljanja kao što su svadbe, krštenja, rođendani i daće. Ove mere su oročenog karaktera u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije u gradu, pod uslovom da Vlada ne donese neke mere koje će važiti za celu državu - najavio je Vučević.

Dalje je najavljena puna primena svih preventivnih mera u svim ustanovama predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Naložena je i pojačana dezinfekcija svih trgovinskih objekata. O sprovođenju ovih mera brinuće Gradska uprava za inspekcijske poslove.

Kako je rekao, postojali su predlozi i za radikalnije mere, ali ovo je poslednji pokušaj da se izbegne vanredna situacija.

Zaključio je da za desetak dana očekuje stabilizaciju epidemiološke situacije u Novom Sadu.

Video: Guča otkazana prvi put za čitavih 60 godina, kao i Sabor violinista

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA