≫ 

Kon pred sednicu Kriznog štaba: Poverenje naroda smo potpuno izgubili, zabranićemo javna okupljanja

Dr Predrag Kon je rekao da su juče brojke govorile da je situacija u Beogradu povoljnija, međutim, najnoviji kažu da je na ivici vanredne

Sednica kriznog staba, Korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone rekao je jutros pred zasedanje štaba, da će najverovatnije biti zabranjena javna okupljanja. On je naveo da je najrestriktivnija mera zatvaranje Beograda odnosno policijski čas, ali i rekao da su lekari protiv toga.

Istakao je da se juče, na osnovu pristiglih podataka, činilo da je situacija u Beogradu povoljnija, međutim, najnoviji podaci govore da je nepovoljna sa mogućnošću vanredne.

- U Beogradu je oko 1.500 hospitalizovanih, juče je bilo 134 prijema što je manje nego kada je bio maksimum. Međutim, juče smo imali podatke iz kovid ambulanti koji su pokazali da se obolevanje smanjuje, međutim, najnoviji podaci nisu bili baš zadovoljavajući - kazao je dr Kon za RTS.

On je naveo da se bolnice brzo pune ali da nema brzog otpusta, jer su pacijenti u proseku u njima dve do tri nedelje, a neki zahtevaju i po 5, 6 nedelja.

- Otprilike se oko 600 osoba testira dnevno u Beogradu, to su oni koji traže testiranje zbog simptoma. Taj trend se održava, nema ozbiljnog smanjenja, izgledalo je da ima ali se ispostavilo sa najnovijim podacima da ga nema. Sve to ukazuje da za situaciju teško može da se kaže da je pod kontrolom. Zato je i govoreno o restriktivnim merama - kaže dr Kon i nastavlja:

Koja je mera sigurno suzbija virus? 

 

- Ono što mora da se kaže jeste da je sada na snazi zabrana kontakata, nošenje maske u zatvorenom prostoru je obavezno. Najnoviji podaci istraživanja pokazuju da ako svi nose maske, da se prenos smanjuje na 1 odsto. Sve proslave, mature, privatne proslave je, takođe, nešto što nije prihvatljivo u ovom trenutku jer će razbiti zdravstveni sistem, neće imati mesta da se svi hospitalizuju. Najrigoroznija mera je policijski čas, ali mi  lekari se ne slažemo sa tim, iako je to najsigurnija mera da se suzbije virus.

Dr Kon je rekao da će se zabraniti javna okupljanja.

- To je zakonom omogućeno i to će biti na snazi, ali je činjenica da nema mesta u bolnicama - kazao je on.

On je naveo da se ljudima mora jasno reći šta sledi na jesen i šta će se tim povodom uraditi. Svestan je da je izgubljeno poverenje građana.

- Poverenje naroda smo potpuno izgubili i jasno je zbog čega. Zbog nekoherentnosti, različite priče i pričanja svega što pročitamo i o čemu razmišljamo. Postoji mogućnost ogromnog talasa na jesen i da moramo da se pripremimo za najteže scenarije i da se jasno objasni građanima šta se radi.  Ovo je posao epidemiologa, mreža instituta i zavoda, i vreme je da kompletno preuzmemo posao i to što pre - rekao je dr Kon a u vezi sa statusom na Fejsbuku koji je nožćas ostavio pa izbrisao kazao je da neće nikad napustiti brod koji tone.  

Video: Stevanović: Priliv pacijenata velik, apel da se građani čuvaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran m

    9. jul 2020 | 09:42

    - Za uvodjenje policijskog casa je potrebno da se prvo uvede vanredno stanje. - Ako se vanredno stanje ponovo uvede, bankrot celokupne srpske privrede je neizbezan i nezaustavljiv. - Mi nismo ni SAD ni UK na mozemo da upumpamo milijarde EUR/USD u nas privredno-finansijski sistem i da ga tako ozivimo jer mi te pare nemamo.

  • Nikola

    9. jul 2020 | 09:35

    Poverenje naroda niste izgubili izgubili ste poverenje huligana!!! Ja vam verujem jer najbolje znate sa cime se suocavamo i ne pada mi na pamet da izlazim na ulice, sirim zarazu i palim i lomim svoj grad!

  • Lepenicki Bulevar

    9. jul 2020 | 10:26

    Lepo se vidi gde pocinju neredi.na stepenistu ulaza u skupstinu sinoc rastura se zastitna ograda baca na policajce iz mase velika kolicina baklji, zapaljivih sredstava, kamenica I koje cega leti ka policajcima-onda normalno sledi reakcija. NIKAD ali nikad ne bi doslo do reakcije policije da su protesti nenasilni. Protiv sam ovog rezima I sistema vlasti ali ne stavljajte policajce u nezgodnu situaciju svasta su u zivotu tesko prosli.na kraju takav im je posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA