≫ 

U Novom Sadu i dalje raste broj obolelih od korone, situacija nesigurna sa tendencijom pogoršanja

Raste broj i preminulih, kao i onih u izolaciji

  • 0

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 180 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Covid-19.

To je tri pacijenta više nego u sredu, međutim izvesno je da je u ovu zdravstvenu ustanovu primljeno više pacijenata ,a verovatno je bilo i otpuštanja, međutim, ni danas u KCV-u nisu naveli ovaj podatak, piše 021.info. 

Klinički centar Vojvodine Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nastavljen je i rast broja pacijenata na respiratorima i danas ih ima dvoje novih, tj. ukupno je 13 osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U KCV-a nisu naveli da li je bilo preminulih, što je već ustaljena praksa. Prema nezvaničnim informacijama 021.rs, u poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Nije poznato odakle je ovaj pacijent, kod je pola i godišta. To je prema našim informacijama treći preminuli u protekla četiri dana, a koji je bio na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine.

Prema podacima kojima raspolažemo, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je od početka marta preminulo 29 osoba.

Institut: I dalje visok broj obolelih u Novom Sadu i Vojvodini

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 86 novoobolelih od virusa korona, od kojih je njih 41 iz Novog Sada. Institut za javno zdravlje Vojvodine navodi da se i dalje registruje visok broj, mada je sada došlo do prvog dnevnog smanjenja broja novozaraženih.

Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako su saopštili, epidemiološka situacija u Vojvodini i dalje je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu. Sa novim 41 novozaraženim u Novom Sadu sada ima skoro 500 aktivnih slučajeva, od kojih je oko 80 u bolnici.

Podaci pokazuju da je od početka epidemije u Srbiji u martu pa do 9. jula u Vojvodini registrovano ukupno 2.193 slučaja koji su potvrđeni PCR testom, među kojima je u Novom Sadu 819. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini.

- Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija. Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti -  navodi ova zdrastvena ustanova.

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Još dvoje je na respiratorima / Foto: Tanjug/AP

Institut je ponovio i da je zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. Pozvani su građani Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje se da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance od najmanje jednog metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.), kao i nošenje maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom i redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Kažimo i da raste broj osoba u samoizolaciji u Novom Sadu i sada ih je 534, što je najviše u poslednja dva meseca. U odnosu na prethodni dan u Novom Sadu je broj izolovanih, odnosno onih sa slabijim simptomima ili koji su bili u kontaktu sa zaraženima, povećan za 80, jer ih je prethodno bilo 454.

Ukupno se u Srbiji nastavlja rast broja osoba koje su u izolaciji - u sredu ih je bilo 6.167, a dan ranije 5.543.

Gde ukoliko postoje simptomi korone?

Novosađani koji imaju simptome Covida-19 mogu da se jave na pregled u ambulantu u Juga Bogdana na Podbari, kao i u Kralja Aleksandra u Veterniku od 7 do 20 časova, dok dve kovid ambulante na Novom naselju i ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) rade bez prestanka 24 časa. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

U Novom Sadu je od petka na snazi odluka o obaveznom nošenju maske u zatvorenim prostorima, kao i na većini otvorenih javnih površina, a primenjuju se i druge mere u borbi protiv kovida-19.

Video: Lončar o stanju u novopazarskoj bolnici: Sada nema pacijenata po hodnicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA