Prognoza za vikend po gradovima: Paklene vrućine, žuti meteoalarm, pa pad temperature za 15 stepeni

U noći između subote i nedelje doći će do naoblačenja praćenog kišom, pljuskovima i grmljavinom

  • 0
vremenska prognoza

Foto: Tanjug/AP,Mateja Beljan

Visoke temperature praćene veoma visokim, a na pojedinim lokacijama i ekstremno visokim vrednostima UV zračenja očekuju se danas u Srbiji, zbog čega se u periodu od 10 do 16 časova ne preporučuje izlaganje suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite, upozoravaju meteorolozi.

Zbog visokih temperatura koje će prelaziti 32. podeok, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je žuti meteoalarm za teritoriju cele zemlje.

On, podsetimo, znači da vreme može da bude potencijalno opasno i da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Vrućina, polivanje vodom, termometar

Temperature će u subotu dostići i 35. podeok, Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Ovaj alarm biće na snazi i tokom vikenda, ali iz dva različita razloga.

Žuti meteoalarm izdat je za subotu zbog visokih temperatura, dok će u nedelju u pojedinim delovima zemlje biti na snazi zbog mogućih lokalnih grmljavinskih pojava.

Kako za Telegraf.rs kaže meteorolog Đorđe Đurić, u subotu će vreme biti sunčano i tropski toplo.

- Posle podne i krajem dana u južnim i jugozapadnim predelima očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito u planinskim predelima. Vetar će u košavskom području biti jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima - kaže Đurić navodeći da će se maksimalna temperatura prvog dana vikenda kretati od 32 do 35 stepeni.

Žuti meteoalarm

Žuti meteoalarm za subotu, Printskrin: RHMZ

Temperatura niža i do 15 stepeni

 

Ipak, u toku noći subote na nedelju, u severozapadnim, a u nedelju ujutro i u ostalim predelima Srbije, doći će do naoblačenja i osveženja sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, što će dovesti i do osetnijeg pada temperature.

- U nedelju će biti svežije, čak i za 15 stepeni u severnim, centralnim i zapadnim krajevima. Biće oblačno, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom - kaže naš sagovornik i dodaje da će do razvredravanja doći tokom dana.

Đorđe Đurić

Meteorolog Đorđe Đurić, Foto: Facebook

Beograd

 

U glavnom gradu Srbije će u subotu biti sunčano i tropski toplo. Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar. Minimalna temperatura iznosiće 22 stepena, dok će maksimalna dnevna biti do 34.

U nedelju će temperatura biti znatno niža, za oko 15 stepeni.

Beograd, prognoza

Printskrin: Weather2umbrella

Novi Sad

 

Slično vreme najavljeno je i za Novi Sad. Prvog dana vikenda biće veoma toplo i malo oblačno, sa temperaturom iznad 30 stepeni.  U nedelju, pak, dolazi do velike promene u temperaturi, kada će se ona spustiti za čak 12 stepeni i iznositi maksimalno 19.

Novi Sad, prognoza

Printskrin: Weather2umbrella

Kragujevac

 

Prema podacima Weather2umbrella, u Kragujevcu će u subotu takođe biti toplo, sa temperaturom do 31 stepen. Ipak, u nedelju će doći do znatnog pada temperature, te će maksimalna iznositi svega 18 stepeni. Biće umereno oblačno, uz umeren vetar.

Kragujevac, prognoza

Printskrin: Weather2umbrella

Niš

 

Minimalna temperatura u Nišu u subotu će iznositi 18 stepeni, a maksimalna 29. Već drugog dana vikenda, biće za 8 stepeni hladnije, takođe oblačno, uz umeren do jak vetar.

Niš, prognoza

Printskrin: Weather2umbrella

Subotica 

 

I na krajnjem severu zemlje prvog dana vikenda biće veoma toplo uz 31 stepen, koliko je za sutra prognozirano u ovom gradu. Osetno hladnije biće u nedelju, kada će maksimalna temperatura iznositi 20 stepeni. U Subotici se drugog dana vikenda očekuje kiša uz umeren vetar.

Subotica, prognoza

Printskrin: Weather2umbrella

Umereno toplije od ponedeljka

 

Meteorolog Đorđe Đurić navodi da će sledeće sedmice biti sunčano i umereno toplo, samo još u ponedeljak uz nešto više oblaka i pojačan severozapadni vetar. Temperatura će iznositi oko 25 stepeni.

I u utorak će u Srbiji biti slično vreme.

- Posle svežeg jutra, tokom dana će biti pretežno sunčano i malo toplije. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura kretaće se od 10 do15 stepeni, a najviša od 22 do 26 - navodi se na sajtu RHMZ.

Video: Pogledajte pingvine kako ručaju na toplom beogradskom suncu: Ovako se uživa u doba korone

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA