≫ 

Sve kovid bolnice u Beogradu pune, pacijenti noćas prebačeni u Požarevac, Smederevo i Mladenovac

- Ako se ovako nastavi, zdravstveni sistem će biti u problemu - rekao je Lončar

  • 30

Video: Stevanović: Broj prijema u Beogradu dnevno 150-200 ljudi

Kapaciteti kovid bolnica u Beogradu su popunjeni, pa je noćas više desetina pacijenata zbrinuto u bolnicama u Požarevcu, Smederevu, Mladenovcu, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je nakon sastanka s direktorima kovid bolnica novinarima rekao da se radi sve kako bi se pronašli novi kapaciteti, i ocenio da će, ako se nastavi sa ovolikim brojem zaraženih, "zdravstveni sistem biti u problemu".

Ministar je naveo i da će bolnica u Šapcu primati više kovid pacijenata, kao i da će bolnica u Čačku ući u kovid šistem.

- Deo pacijenata iz bolnice u Čačku koji nisu kovid pozitivni biće danas prebačeni na VMA koji zajedno sa Kliničkim centrom Srbije radi kao Urgentni centar - rekao je ministar.

On je pozvao građane na jedistvo i poštovanje mera da bi zdravstveni sistem, kako je rekao, mogao da izdrži i svakom pruži adekvatnu pomoć.

Privremene bolnice koje će zbrinjavati lakse pacijente biće otvorene u Kragujevcu, Nišu, Čigoti na Zlatiboru.

Čim se oslobodi, krevet se odmah zauzima

 

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović rekao je da  dnevno u Beogradu potrebu za bolničkim lečenjem ima 150 do 200 kovid pacijenata, a od toga 10 odsto zahteva prijem na jedinice intenzivne nege.

ZDRAVSTVENI RADNICI PRIJEM VUCIC, heroji naše zemlje, junaci našeg doba

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Objasnio je da u bolnice stižu pacijenti s težom kliničkom slikom, čije lečenje traje duže. Dodao je da zdravstvene ustanove u kovid sistemu u prestonici na dnevnom nivou otpuste 60 do 70 bolesnika, što znači da je Beograd svakog dana u manjku za oko 100 mesta u kovid bolnicama.

- Popunjenost kapaciteta bolnica u Beogradu je skoro 100 odsto. Pacijenti kada se otpuste, zamene se samo novim pacijentom - rekao je Stevanović.

Kovid bolnice se brzo pune i u ostalim delovima zemlje, tako da, ako se ne budu poštovale mere, brzo će, kako je rekao, biti popunjeni kapacitete novih bolnica koje ulaze u kovid šistem u Šapcu i Čačku.

- Posle toga nećemo imati mogućnost da primimo pacijente i pružimo im minimum nege, a kamoli adekvatno lečenje - naveo je Stevanović.

On je podsetio da Infektivna klinika u Beogradu već šest meseci prima kovid pacijente i da su zdravstveni radnici umorni.

- Nemamo lek za kovid, nemamo vakcinu, jedino što može jeste da se zaustavi širenje bolesti u populaciji, a to možemo da postignemo preventivnim merama - rekao je on.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    10. jul 2020 | 13:41

    To je posledica popuštanja mera! Da ste ih zadržali do prvog jula nebi nista bilo. Al fotelja je čudo.

  • krki99

    10. jul 2020 | 13:46

    Otvarajte sajam. Proglasite policijski čas. Ne razmisljajte sta ce huligani i razbojnici reći

  • ZDRAVLJE

    10. jul 2020 | 13:29

    UVEDITE HITNO VANREDNO STANJE I POLICIJSKI ČAS HITNO I BIĆE BOLJE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA