Dr Darija Kisić o širenju korona virusa: "Možete da se zarazite napolju"

Osvrćući se na nedavno održan derbi, ona je ponovila da tada nije procenjeno da okupljanje na derbi utakmici predstavlja rizik

  • 17
Darija Kisić Tepavčević Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Zamenik direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević ukazala je večeras još jednom na značaj poštovanja svih zdravstvenih mera i istakla da rizik oboljevanja postoji i na otvorenom, ali je manji nego u zatvorenom prostoru.

- Ako ste na otvorenom dovoljno dugo, bez zaštite uspostavi veza sa eventualnim prenosiocem infekcije, rizik postoji - kazala je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Osvrćući se na nedavno održan derbi, ona je ponovila da tada nije procenjeno da okupljanje na derbi utakmici predstavlja rizik.

Prema njenim rečima, na kraju su epidemiološka istraživanja i ukazala da to nije bio faktor rizika, "onako kako su date preporuke".

- Napominjem, u tom momentu, bila je povoljna epidemiološka situacija. Najjasniji pokazatelj da je tako je što su se najvećim delom zatvarale COVID bolnice - naznačila je doktorka.

Ona je rekla da je epidemija ponovo buknula u celom svetu, u istom vremenskom periodu, i da je svuda krenuo nepovoljan tok epidemijske krivulje.

Kaže da ako je i bilo izvesnih kontradiktornosti, bilo ih je u celom svetu.

- Preporuke se baziraju na kineskim iskustvima. Niko od nas nije učio o ovom virusu i ovoj bolesti u svetu. Tačno je da se možda često grešilo u procenama, ali tako je svuda - ističe Kisić Tepavčević.

Ona je apelovala na oprez i poštovanje mera zaštite navodeći da svaki smrtni ishod boli, "pogotovo onaj koji se mogao sprečiti".

Kazala je i da nošenje maski, pogotovo ako to čine i osoba koja ima i osoba koja nema virus, u velikoj meri smanjuje mogućnost zaražavanja.

Video: Kisić-Tepavčević objasnila zašto je važno nositi masku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njonjs

    10. jul 2020 | 22:39

    Svaki dan demantuje sebe, derbi je bio siguran, izbori nisu uticali na broj obolelih, demonstracije su vrlo rizične za oboljevanje, daj više ženo skloni se da te ne gledam i ne slušamo

  • Mario

    10. jul 2020 | 22:09

    Trebalo bi da prestanete tim povodom da se javljate, jer se i ponavljate i unosite konfuziju u narod.Kad budete sa novim i konkretnim vestima, javite se.

  • ...

    10. jul 2020 | 22:16

    A na derbiju napolju nije moglo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA