≫ 

Stiže zahlađenje, a onda dug tropski talas: Meteorolog Đurić otkrio datum početka paklene vreline

I prvi radni dan nove sedmice biće hladnjikav za ovo doba godine

  • 16
Vrućina toplotni talas visoke temperature Foto: Tanjug/AP

Ovog poslepodneva temprature u Srbiji dostižu i 33 stepeni. Jugoistočni vetar u košavskom području u pojačanju. Pred nama je tropski topla subota, a subota će biti najtopliji dan ove sedmice, jer će maksimalna temperatura biti od 32 do 35 stepeni, u Beogradu do 34. Pred Beogradom i košavskim područjem i tropska noć i minimalna temperatura neće se spuštati ispod 20, dok se u ostalim predelima Srbije očekuju minimalne temperature od 14 do 18 stepeni, napisao je na svom fejsbuku meteorolog Đorđe Đurić.

Ovo je meteorološko objašnjenje.

- Kako će se iznad istoka Evrope nalaziti anticiklon sa povišenim vazdušnim pritiskom, a kako će on biti snižen nad Mediteranom, usled nešto izraženijeg gradijenta pritiska nad našim područjem, očekuje se izraženije južno strujanje sa severa Afrike, uz priliv i veoma tople vazdušne mase, a u košavskom području i u Beogradu duvaće i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima. U subotu posle podne i krajem dana u južnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito u planinskim predelima. Krajem dana košava će biti i slabljenju. Vazdušni pritisak tokom subote biće u padu i do pred prodor hladnog fronta spustiće se na vrednosti malo ispod normale - napisao je Đurić.

Velika promena tokom noći

- Glavnina promene očekuje se u noći između subote i nedelje. U subotu uveče do severa i zapada Bačke i zapada Srema, a u toku noći i do ostalih severnih, centralnih i zapadnih predela Srbije i preko Beograda očekuje se prodor hladnog fronta, uz naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, osetnijim padom temperature i uz skretanje vetra na jak severozapadni, pa će doći i do prodora osetno svežije vazdušne mase sa severa i severozapada. Ponegde se pri prodoru hladnog fronta očekuju i olujni udari severozapadnog vetra i izraženiji grmljavinski pljuskovi - najavljuje.

- U nedelju u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije i u Beogradu biće svežije i za 15 stepeni, uz maksimalne temperature uglavnom oko 20. Ponegde se očekuje i kiša, uglavnom ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuje razvedravanje. Na jugu i istoku Srbije biće nešto toplije i uglavnom suvo, uz temperature oko 25 stepeni,

vreme nis Printskrin: RHMZ

Objasnio je i šta će se tačno događati u atmosferi.

- Inače, Srbija će se u nedelju nalaziti između snažnog anticiklona sa severozapada Evrope i nižeg vazdušnog pritiska sa istoka Mediterana. Usled vakve sinoptičke situacije, nad našim područjem biće izražen gradijen vazdušnog pritiska, pa će duvati jak severozapadni vetar. Hladni front, koji će prethdno tokom noći preći preko Srbije sa severozapada i doneti promenu vremena i drastičan pad temperature, u nedelju će biti istočnije od nas, a njegovim daljem udaljavanjem i nastupiće razvedravanje, jer će i vazdušni pritisak biti po prodoru hladnog fronta u osetnijem porastu, pa će potom i dalje biti iznad normale, uz vrednosti iznad normale - napisao je Đurić.

vreme Printskrin: RHMZ

I prvi radni dan nove sedmice biće hladnjikav za ovo doba godine.

- U ponedeljak i dalje svežije, uglavnom pretežno sunčano, povremeno uz oblačnost, dok će na jugu i jugoistoku biti oblačnije. Maksimalna temperatura u većini predela neće biti preko 25 stepeni.

A pnda, kreće zagrevanje.

- Od utorka se očekuje sunčano i toplije, ali sa svežim jutrima, u dolinama i kotlinama sa maglom. Dakle, od utorka do vikenda biće umereno toplo i bez velikih vrućina, uz svakodnevni porast temperatura, ali one neće biti preko 30 stepeni.

Tropski talas počinje krajem nedelje.

- Od vikenda još toplije, pa će to biti uvod u tropski talas koji nas očekuje od 20. jula, koji će potrajati nešto duže i tokom kog će temperature ponegde biti i preko 35 stepeni.

Video: Prvi dan vanredne situacije: Beograđani ne idu nikud bez maski i vizira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baba Vanga

    11. jul 2020 | 13:03

    Nemate vi pojma,bice dobro ako pogodite i za sutra🤫

  • Bobby Peru

    11. jul 2020 | 15:42

    Поштовани г. Ђурићу, има још нас који смо завршили метеорологију и који са пуним правом можемо да Вам кажемо да лупате глупости. Млатите са терминима који грађани не разумеју и мисле да знају шта радите. Ноћас температура пада за 15-ак степени и биће испод 20 степени, дакле неће бити тропска ноћ. Сутра температура у току дана неће прећи 22 степена и тај тренд ће се наставити до среде, евентуално четвртка. После тога иде отопљавање и повратак на летње температуре у наредних 10-ак дана до 25. јула. После тога поново освежење и тако цело лето. Мало вруће, па мало освежење. Традиционално највеће врућине ће бити у августу до отприлике 20-ог августа. После иде лагано освежење и пријатно јесење време. Ево имате моју прогносз као ваш колега, па да видимо ко ће бити у праву. Само што ја не служим ничијим интересима. И наравно ово је прогноза за Београд.

  • zeljko

    11. jul 2020 | 11:17

    volim leto pa mi samim tim i ne smetaju velike vrucine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA