≫ 

Niš doneo nove mere zbog korona virusa: Ima ih čak 21

Evo šta je sve sada zabranjeno, a šta obavezno i kakve kazne prete

  • 19
Klinički centar Niš, korona

Foto: D.K./Telegraf.rs

Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša doneo je 21 novu preventivnu meru u borbi protiv korona virusa kojima se pored ostalog uvodi obavezno korišćenje maski u zatvorenim prostorijama, organizovani skupovi poput proslava, utakmica, muzičkih i drugih manifestacija ograničavaju na 20 osoba i skraćuje vreme ugostiteljskih objekata u toku noći.

- Svako je obavezan da u zatvorenom prostoru javne namene koristi masku i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od dva metra. U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace -  navodi se u naredbi Štaba a prenosi Blic.

Organizovana okupljanja na prostoru javne namene - u zatvorenom ili na otvorenom prostoru - dozvoljena su samo kada se okuplja do 20 osoba. Pod organizovanim okupljanjem naročito se smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja.

4 kvadrata po sobi, distanca minimum 2 metra 

 

Minimalna površina raspoloživog prostora je četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je džanje distance od dva metra, ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata i to tako da u delu zatvorenog prostora usluge se neće pružati od 21 čas do 6 časova narednog dana a u delu otvorenog prostora usluge se neće pružati od 23 časa do 6 časova narednog dana.

U ugostiteljskom objektu, kockarnici i kladionici u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu.

Osoblje je obavezno da sve vreme koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.

Žena, maska, naočare, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Za svakim stolom sredstvo za dezinfekciju ruku

 

Na ulazu u objekat i u toaletu objekta obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku, stoji u naredbi. U letnjim baštama broj gostiju se ograničava na minimalno dva kvadratna metra površine bašte po gostu.

- Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Takođe, prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati. Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku. Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski - piše u naredbi Štaba.

Sredstvo za dezinfekciju ruku, dezinfekcija, ruke, tečnost, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zabranjen rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara

 

U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje četiri kvadratna metra korisne površine po potrošaču. Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na četiri kvadratna metra površine vode i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od 2 metra.

Zabranjuje se rad zatvorenih bazena osim u svrhu treninga vaterpolista i plivačkih ekipa, pri čemu se broj korisnika ograničava na četiri kvadratna metra površine vode po korisniku.

- Na prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima i površinama gde je broj korisnika ograničen, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od dva metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Zabranjuje se rad spa i velnes centara. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija) - stoji u naredbi Štaba.

Covid Ambulanta, Palilula

Foto: Nikola Tomić

Ponašanje u verskim objektima

 

U verskim objektima i prilikom verskih obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu. JKP „Medijana“ Niš je naloženo da vrši vanredno pranje ulica i javnih površina primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo a Institutu za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije „Vatreno oko“, obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima.

Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.

Ko krši naredbu – zabrana rada na sedam dana

 

Kao posebna mera prevencije širenja zarazne bolesti KOVID-19 određuje se momentalni prekid rada i zatvaranje na period od sedam dana objekata ugostiteljskih, prodajnih i drugih napred navedenih usluga, ukoliko se neposrednom kontrolom nadležnih organa ustanovi značajnije odstupanje od sprovođenja napred navedenih mera.

O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica u skladu sa članom 113. i članom 114. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, kao i u skladu sa drugim zakonima.

Video: Nećemo prezati od uvođenja najrestriktivnijih mera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    11. jul 2020 | 14:12

    Sve bi to bilo lepo da se iko pridrzava propisanih mera. Narod u Nisu je takođe nedisciplinovan do zla Boga. Tako da je sve ovo mrtvo slovo na papiru. Nece doneti nikakve efekte. Ljudi, nasem nedisciplinovanom narodu nema druge sem zatvaranja. Sviđalo nam se to ili ne, tako je. Ljutili se koliko hocemo, sami sebe dovodimo u lose i nezeljene situacije, a onda se bunimo kad dođu rigorozne i nepopularne mere. Nedokazani smo i ponasamo se kao neukrocena goropad.

  • Grunf

    11. jul 2020 | 14:35

    5.000 kazna za one koji je ne nose a uveo bih 20.000 za one koji je nose samo preko usta.

  • Penicilin

    11. jul 2020 | 14:00

    Kakva ne to soba od 4m2, to je spajz! Mislili ste na osobu... svaki sanduk ima skoro 2m2, treba zahtevati 16m2 po osobi... obzirom da Nemci poštuju tu meru i u stanu i na javnom mestu, jasno je zašto je tako. Da bi dobili prijavu na stan zahteva se ta kvadratura, 4 clana porodica 64kvm, a ne ko u Srbiji njih 7-8 živi u 40m2. Inače i na fakultetima je 4m2 prostor po studentu da bi dobili akreditaciju, ali ko još meri učionice? Maska, tek će naučne studije da pokažu koji su to side effects...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA