≫ 

Kon: U vanrednom stanju je lakše sprovoditi mere, ne ohrabruje me smanjenje broja obolelih po danu

Epidemiolog komentarisao i odlaske na bazen, naglasivši šta je sada poseban rizik

  • 5
SRBIJA KORONA BILANS SRĐA JANKOVIĆ, PREDRAG KON Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiološka situacija je nepovoljna na celoj teritoriji zemlje, bez obzira na to što negde nema zaraženih, jer je negde situacija i vanredna, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS.

On je kazao i da nema čvrstih podataka da se situacija poboljšava, bez obzira na to što je smanjen broj registrovanih po danu, bar prema zvaničnim podacima, naglasio je.

- Mene to ne ohrabruje, jer su pune bolnice. Povećava se broj ljudi na respiratoru. I dalje imamo situaciju da su kovid ambulante pod velikim pritiskom. Ima veliki broj onih sa respiratornim tegobama, stalno se otkrivaju novi zaraženi - kazao je dodajući da građani treba da pruže pomoć zdravstvenom sistemu poštovanjem mera, pogotovo izbegavanjem i neorganizovanih skupova.

On je opomenuo da se više od polovine zaraženih zarazilo na skupovima.

O obavezi nošenja maski za selu Srbiju rekao je da su one korisne samo u slučaju da ih svi nosimo u zatvorenom prostoru.

- To je značajna pomoć, to su istraživanja pokazala. Ako neko nosi, neko ne, stariji čovek ili hronični bolesnik, svojim nošenjem sebe štiti samo 30 odsto - kazao je dodajući da vrh epidemije zavisi od uspeha mera, uz napomenu da je prošlog ponedeljaka počelo kažnjavanje.

Kon je rekao i da je u vanrednom stanju bilo lakše sprovoditi mere.

- Mi imamo kućnu izolaciju obolelih i samoizolaciju kontakata. Nama je bitno da shvatimo da smo u vanrednom stanju mogli da sprovodimo strateške mere. Treba ljudima da bude jasno da moraju da učestvuju u tome - kazao je.

O ubrzavanju testiranja u privatnim laboratorijama, kaže da lično ne misli da bi to dalo rezultate. Rekao je i nismo blizu "crvenoj liniji", te da do toga ne treba da dođe.

Protiv je odlaska na bazen, jer je "svaki javni bazen rizično mesto okupljanja".

- Morate da vodite mnogo više računa o distanci i da koristite zaštitne maske neprekidno - naveo je, dodajući da se i na bazenu porazgovara sa nekim poznatim.

Video: Premijerka najavila nove, restriktivnije mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goks

    14. jul 2020 | 09:50

    Pustate na bazen, a spominjete vanredno stanje? Pustili ste sve i svasta, krili od naroda istinu i sad vanredno stanje, pa policijski cas, a ti narode snalazi se kako ces preziveti

  • Serbia

    14. jul 2020 | 09:39

    Zar vece temperatura od 26' neubija virus??? Ceo svet nezna nista o virusa a nasi stručnjaci znaju!!!!

  • Vuk

    14. jul 2020 | 09:43

    Ciko vreme je za penziju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA