≫ 

Kon odgovorio Italijanu na tvrdnju da je u Srbiji korona agresivnija nego tamo: Ne znam šta to znači

- Svako može da izjavi šta hoće, ako ima dokaza za to - kaže Kon

  • 6
SRBIJA KORONA BILANS GORAN STEVANOVIĆ, PREDRAG KON

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon prokomentarisao je izjavu premijera Veneta Luke Zaje da je korona virus u Srbiji jači nego u Italiji.

- Ne znam šta to znači. Svako može da izjavi šta hoće, ako ima dokaza, onda dokaze na sto - rekao je Kon.

Podsetimo, Zaja je izjavio za italijanske medije da je soj srpskog virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji i da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

- Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa - rekao je Zaja.

Inače, Kon je rekao da je epidemiološka situacija na teritoriji cele Srbije nepovoljna, bez obzira na to što ima mesta gde nema obolelih ili gde su slučajevi pojedinačni.

- U ovom trenutku nemamo čvrste podatke da se situacija poboljšava bez obzira na to što je smanjen taj registrovani broj, bar na dnevnom nivou. Mene lično to ne ohrabruje, jer su dupke pune bolnice i ima ljudi na respiratoru. Rano je govoriti o poboljšanju. Kovid ambulante i respiratorni centri su pod velikim pritiskom, ima veliki broj onih sa respiratornim tegobama, kod kojih se otkriva zaraza - istakao je epidemiolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa

    14. jul 2020 | 12:11

    To je istina. Zato je sad neuporedivo vise mladih obolelih.

  • DEMOKRA TI JA

    14. jul 2020 | 12:32

    - Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Mozda nije potpuno dokazano ali neke indicije postoje bazirane na testovima. Sad Vi nama dokazite kako utakmice i izbori nisu bili rizicni a sve ostalo jeste. Sujeta je losa osobina narocito ako ste doktor gospodine Kon. Ne verejum da bi situacija bila bolja nego sto je danas bez utakmica i izbora, ali muka mi je od negiranja greske. Ne dozvolite da Vas obuzme "Boziji sindrom", cuvena boljka svake vlasti u Srbiji.

  • Arsa

    14. jul 2020 | 13:03

    Aosolutno se slazem. Kod nas struka mesecima prica, razne price bez ikakvih dokaza...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA