≫ 

Sve više mladih od 20, 30 godina dospeva u teško stanje, pomerila se starosna granica i preminulih

Što se tiče starosne strukture ljudi, Lončar je rekao da su oni i na repiratoru, da su oni u proseku mlađi nego što je bilo u prvom piku koji je bio i da je sve više obolelih za koje smatraju da su mladi, a misli na pacijente od 20, 30 i 40 godina

  • 37

- Kapaciteti u Beogradu su na maksimumu, sve kovid bolnice su preko 90 procenata popunjene - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na današnjoj konferenciji.

Lončar je rekao da će u toku dana početi da radi Institut za reumatologiju sa dodatnim kapacitetima preko 100 postelja .

- U toku su vizite u bolnicama u Beogradu i u priremenoj bolnici Arena gde ćemo videti koliko pacijenata će moći u toku dana ili sutra da se otpusti da bi mogli da legnu drugi pacijenti i ono što već neko vreme radimo kad imamo problem sa mestima u Beogradu, da se ti pacijenti upute u Smederevo, u Požarevac, Smederevsku Palanku i sve druge bolnice, prinuđeni smo da bi svako dobio adekvatnu negu - rekao je Lončar.

Što se tiče starosne strukture ljudi, Lončar je rekao da su i oni na respiratoru u proseku mlađi nego što je bilo u prvom piku koji je bio i da je sve više obolelih za koje smatraju da su mladi, a misli na pacijente od 20, 30 i 40 godina.

- Ono što je bitno je da njihovo lečenje traje duže, da klinička slika prilično ozbiljnija - rekao je on.

Kada je reč o kliničkoj slici, Goran Stevanović rekao je da je klinička slika teža.

- Bolesnici dolaze sa težom upalom pluća kada se hospitalizuju, samim tim hospitalizacija traje duže. Prosečan  uzrast je mlađi nego što je bio toko marta ili aprila meseca. Sada je to prosek  negde između 30 i 50 godina. Obzirom da je to gro pacijenata tog uzrasta potpuno je razumljivo da je najveći broj pacijenata koji su na intenzivnim negama tog uzrasta - rekao je on.

On je dodao da i dalje stoji da osobe koje su starije životne dobi, osobe koje su sa ozbiljnim drugim bolestima imaju lošiju prognozu, ali kako kaže, opet ponavlja,  u zadnjih mesec dana  ima značajno manje obolelih starijeg uzrasne grupe.

- Želim da verujem jer je to iz razloga jer oni zaista najozbiljnije poštuju mere prevencije, najviše se  čuvaju i hvala im na tome, a populacija koja je najaktivnija, koja se najviše kreće ona je u ovom trenutku najviše i zaražena. Njih je nsjviše i u ambulantama,na nambulantnim pregledima, u areni, na kucnom lečenju, ali nažalost najviše ih je na jedinicama intenzivne nege- Shodno tome  i struktura onih koji nažalost izgube bitku sa ovim virusom se takođe pomera ka mlađim uzrasnim grupama.

Darija Kisić Tepavčević dodala je da "odraz uzrasne strukture obolelih, a nažalost i umrlih odražava upravo onu populaciju koja je primenjivanla najmanje preventivne mere."

Video: Stevanović i Kisić-Tepavčević o starosnoj dobi zaraženih korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kgh

    14. jul 2020 | 18:57

    Smarate sa vakcinama, a nepostoje nisu ih ni izumeli a nece ih jos dugo ni biti. Znaci polako i cuvajte se.

  • Miloš

    14. jul 2020 | 19:58

    Za koronu nema leka. Korona kosi lekare i medicinske sestre. Kada bi postojao lek lekari bi prvo sebe izlečili. Samo maska, higijena ruku i rastojanje sa drugim osobama. Sklanjajte se od drugih osoba kao da su zaražene. Vakcine neće skoro biti a možda ni tada. A korona izgleda da će ostati sa nama dugo, dugo godina.

  • Ljubiša

    14. jul 2020 | 18:07

    Izgleda, kad su ukinuli policijski čas, nargila klubovi radili punom parom, noćni klubovi, splavovi, žurke, derbi... Sad će neki od SzS-ovaca da pita, "A izbori"? Pa, izbori ne, jer je svako znao za koga će da glasa, bile su mere zaštite, i niko se nije zadržavao duže od 5 minuta, osim onih koji su tražili gde su i pod kojim rednim brojem, Sergej, Radule, 1 od 5 nečega, Voja i slični, oni su ostajali malo duže, ali ne duže od 10 minuta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA