Oštrije mere i u nekadašnjem "srpskom Vuhanu": Od sutra zabranjena okupljanja sa više od 20 ljudi

U Kikindi od 15. jula neće biti dozvoljene proslave, daće ili bilo kakva druga okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru

  • 2
Kikinda, bolnica, kikindska bolnica, bolnica u Kikindi Foto: Telegraf.rs

Gradski Štab za vanredne situacije u Kikindi ponovo je analizirao aktuelnu epidemilošku situaciju i doneo brojne nove mere za suzbijanje korona virusa. One će u Kikindi i okolnih selima početi da se primenju od srede, 15. jula.

Jedna od prvih obavezujućih mera je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, dok se zabranjuje održavanje koncerata na otvorenom i zatvorenom. Od srede više nisu dozvoljene proslave, daće ili bilo kakva druga okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, ukoliko događaju prisustvuje više od 20 osoba.

- Zabrana važi za restorane, sale za rođendane i druge objekte, uključujući kuće i stanove. Od srede s radom prestaje rad otvorenih bazena u Kikindi i Banatskom Velikom Selu. Rad teretana i fitnes sala više nije dozvoljen - stoji, pored ostalog, u saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije.

Kikinda korona virus Kikinda / Foto: Telegraf

U saopštenju se navodi i da se ograničava rad kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vremenski period od 6 do 21 sat, s tim da bašte mogu da rade do 23 sata.

- Nošenje zaštitnih maski je obavezno, dok stolovi međusobno moraju da budu udaljeni metar i po. Nepoštovanje ovih mera biće sankcionisano zatvaranjem objekata - jedna je od mera.

Među novim brojnim merama je i ona koja se odnosi na sahrane, a dozvoljava prisustvo najviše do 20 osoba. Toliko ljudi, najviše, može da bude u većim trgovinskim objektima, dok je u manjim prodavnicama taj broj limitiran na dva potrošača.

Obavezno je nošenje maski, sprovođenje mera dezinfekcije i isticanje obaveštenja o maksimalnom broju potrošača. U frizerskim, kozmetičkim i salonima lepote dozvoljen je boravak jedne osobe.

U poštama i bankama ograničava se broj klijenata prema broju aktivnih šaltera u sali. Obavezno je nošenje maski, uz držanje fizičke distance od najmanje dva metra. Svim bankama je naloženo da pored bankomata ugrade aparate za dezinfekciju ruku.

Klima u prevozu na temperaturi iznad 28 stepeni

"Autoprevozu" je naloženo da dezinfikuje i provetrava autobuse posle svake vožnje, da koristi klimu tek ako je temperatura iznad 28 stepeni i da obezbedi zaštitnu opremu za vozače i drugo osoblje. Putnici su u obavezi da nose maske, ali i da sede na propisanoj distanci, tako da će svako drugo sedište u autobusu biti slobodno. Taksisti i njihovi putnici dužni su da imaju maske tokom vožnje.

Na pijacama će svaka druga tezga biti slobodna, a i prodavci i kupci dužni su da nose maske. U svim provrednim društvima u zatvorenim prostorijama obavezno je nošenje zaštitnih maski, dok se preporučuje i nošenje vizira, kao i dezinfekcija unutar fabrika.

Dezinfekcija svih javnih površina već se sprovodi.

Video: Kisić-Tepavčević o tome da li se ponovo uvodi policijski čas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panda

    14. jul 2020 | 18:39

    Znaci negde mere mogu a negde nece da uvedu.ko je ovde pametan.pa valjda su svi ljudi isti.nema smisla.

  • Miso

    15. jul 2020 | 12:01

    Mere negde 5 negde 20 ludilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA