≫ 

Iz Novog Pazara i Raške išli u noćni provod u Kraljevo: Sad u tom gradu hara korona virus

Za nepunih mesec dana u Kraljevu je preminulo 12 pacijenata od korona virusa, a obolelo je 392 Kraljevčana

  • 5
Kraljevo, pacijent, testiranje, korona Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Majstor Mile

Za nepunih mesec dana u Kraljevu je preminulo 12 pacijenata od korona virusa, a obolelo je 392 Kraljevčana. U kovid ambulantu se javljalo i do 180 pacijenata dnevno prethodne nedelje, a do 80 posto je išao procenat pozitivnosti.

Dr Radovan Čekanac, koordinator gradskog kriznog štaba navodi da je sinoć dobio rezultate, i da je 29 pozitivnih od 60 uzoraka.

- Imali smo jedno 15 uzoraka zamrznutih iz prethodnog perioda, pa ne odražavaju realno stanje za jučerašnji dan. Ono što je dobro, juče nemam nismo imali nijednog preminulog -  istakao je Čekanac za RTS.

Kraljevo je, napominje, proglasilo epidemiološku situaciju pretećom, sa tendencijom da pređe u vanrednu situaciju.

- U prethodnom periodu smo slali mali broj uzoraka na analizu, ali nam je i on bio dovoljan da procenimo da je broj zaraženih daleko veći. Broj pregledanih je 168 juče bio. I dalje je značajno veliki broj pacijenata Preciznije podatke ću moći da vam kažem tek nakon četiri do pet dana - kazao je Čekanac.

Kraljevačko zdravstvo, kaže, ima dovoljno opreme.

- Imamo 80 pacijenata na lečenju, otvaramo i nove jedinice. Nije dobro da nam je sve veći broj zdravstvenih radnika zaražen - napominje Čekanac.

Dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, izjavio je za Glas zapadne Srbije da se Kraljevo nalazi u vrhu gradova i opština po broju zarežanih lica posle 17.juna.

- To je posledica činjenice da su Novi Pazar i Raška pre Kraljeva proglasili vanrednu situaciju tako da su mladi ljudi, koji su sada dominantna kategorija u strukturi novoobolelih, u velikom broju dolazili u Kraljevo u noćni provod što je u Kraljevu dovelo do dramatičnog broja zaraženih, posebno u starosnoj dobi do 40 godina. Pored toga došlo je do velikog broja maturskih i rođendanskih slavlja i drugih oblika masovnih okupljanja kao i do opšteg opuštanja kod mlađe populacije što za dovelo do alarmantne situacije. Zato molim građane da se pridržavaju propisanih mera, prvenstveno da nose maske, poštuju socijalnu distancu i izbegavaju kontakte kako bismo značajnije smanjili broj novoobolelih lica - kazao je dr Macan.

U Kragujevcu hospitalizovano  97 pacijenata, 8 na respiratoru 

Sa druge strane, od 16 uzoraka, koji su u utorak 14. jula do ponoći stigli u Institut za javno zdravlje Kragujevac, 13 pacijenata bilo je pozitivno na korona virus, od toga iz Kragujevca devet, iz Knića tri i jedan iz Beograda.

U Šumadijskom okrugu ukupno je zaraženo 965 osoba, najviše u Kragujevcu 725, Kniću 51, Aranđelovcu 49, Rači 27, Topoli 22, Batočini 16 i Lapovu sedam pacijenata.

U kućnoj izolaciji trenutno se nalazi 971 osoba, iz Kragujevca 799, Knića 61, Aranđelovca 32, Topole 31, Lapova 17, Batočine 16 i Rače 15.

U Kliničko bolničkom centru Kragujevac (KCK) na osnovu podataka od utorka 14. jula, hospitalizovano je 97 pacijenata od kojih se osmoro nalazi na respiratoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nela

    15. jul 2020 | 13:21

    Samo su krivi Pazarci i Rascani sto se virus siri?! Kad su Kraljevcani tako pametni i odgovorni sto nisu zatvorili nocne klubove i svoju omladinu kod kuce. Sve u cilju sprecavanja zaraze! A posle drugi krivi.

  • Pa?

    15. jul 2020 | 11:22

    I iz Kraljeva i Krusevca dolaze u Vrnjacku Banju. Jeste li rekli ove godine da negujemo domaci turizam? Sta je sada problem?

  • Boris

    15. jul 2020 | 10:59

    Samo neka rade nocni klubovi po celoj Srbiji koji su velicine 100kvadrata i udje 200 ljudi.Eto vam kolaps zdrastvenog sistema koji se cuva i mucenje lekara.Ne treba mnogo pameti u kriznom stabu da se ovo zaustavi,ne moze samo nosi maske,maske,maske...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA