Srbija je ušla u 20. nedelju epidemije, a trebalo je da u 12. završimo s njom: Da li se kraj nazire?

U Srbiji je do sada virus potvrđen kod 20.109 osoba, a odneo je 452 života

  • 29
20. nedelja epidemije korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Srbija je ušla u 2o. nedelju epidemije korona virusa. Umesto da sa epidemijom, u najgorem slučaju završimo pre osam nedelja, broj sedmica u kojima se naša zemlja bori sa COVID-om 19, gotovo je dupliran u odnosu na ranije prognoze.

S početka epidemije, a i tokom aprila, od struke se moglo čuti da ćemo sa njom završiti nakon 10. eventualno 12. nedelje, a da ćemo iz nje početi da izlazimo kada bude gotova osma.

Upravo 21. aprila, epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone izjavio je da je utisak da virus slabi na osnovu sve većeg broja blagih i asimptomatskih slučajeva, a da se kraj epidemije može očekivati između 10. i 12. nedelje.

Precizirao je da se može reći da se približava kraj kada budemo izašli iz osme nedelje.

Od desete do 12. nedelje može se očekivati da nema epidemije, ali je sve manje verovatno da će virus nestati i njegovo prisustvo će se pratiti i tokom leta, tokom toplijih dana, ali neće biti epidemije -  rekao je Kon za RTS.

Međutim, virus nas je prevario.

To ne krije ni dr Kon, koji je juče za javni servis objasnio da je vanredno stanje ukinuto jer se verovalo da je epidemija prestala. Na pitanje da li su mere rano popuštene i da li bi nešto drugačije uradili, sada kada vrate vreme unazad i vide kako se virus vratio, kazao je da da:

Što se tiče vanrednog stanja i njegovog ukidanja, ono je došlo kao uverenje da je epidemija prestala i to je istorijska greška. Ali, morali smo da se vratimo ekonomiji. Moj odogovor bi bio da je  sigurno trebalo energičnije i drugačije institirati na merama koje su postojale.

Virus još živi, puni bolnice, oduzima živote

Desilo se to da smo u junu, kada je trebalo da se bližimo prvom danu sa nula zaraženih u julu, ušli i drugi pik prvog talasa korona virusa... Virus je pokazao svoje zube, onda kada smo to najmanje očekivali. Pokazao je da je jači od visokih temperatura, a naše druženje mu je omogućilo da živi duže... I još živi.

I to tako što puni bolnice sa onima koje je napao, i oduzima čak i mlade živote.

U toku ovog pika beleže se crne brojke kakve nismo imali u prvom, u martu i aprilu.  Dovoljno je reći da je od KOVID-a u toku jula meseca preminulo 175 osoba, koliko nije za skoro tri meseca. Ukupan broj preminulih od 20. marta, kada smo imali prvu žrtvu je 452.

Takođe, imamo vanrednu situaciju proglašenu u skoro 30 opština i gradova.

Bolnice, pogotovo u Beogradu su dupke pune, više od 90 odsto ih je u kovid sistemu, pa se pacijenti odatle prebacuju u druge gradove. Opet su otvorene privremene bolnice, ovog puta u Arenb. Povećan je i broj kovid ambulanti, koji je više od 170, a OVDE možete videti kompletan spisak.

Od bolnice do bolnice šetaju se i zdravstveni radnici, koji idu u mesta gde su najpotrebniji...

Mi smo prošetali kroz prethodnih 19 nedelja epidemije i prisetili se dana koji su ih obeležili. 

1. nedelja - od 6. do 13. marta

Za početak, sve je krenulo 6. marta, kada je korona virus stigao u Srbiju, odnosno kada je COVID 19 potvrđen kod prvog pacijenta - I. Đ. (43) iz Bačke  Topole.

Tada je počela prva nedelja. Bio je petak.

2. nedelja - od 14. do 20. marta

U toku ove nedelje proglašeno je vanredno stanje. To se dogodilo u nedelju, 15. marta uveče, i ono je odmah stupilo na snagu. Međutim, pre toga stigla nam je vest  14. marta, da je izlečen prvi pacijent od korona virus u Srbiji. Boravio je na Klinici za infektivne u Kliničkom centru Vojvodine

U sredu, 18. marta imali smo prvi policijski čas, u kojem smo bili sve do ukidanja vanrednog stanja.

Dan kasnije, 19. marta u zemlji je proglašena epidemija od posebnog značaja.

U petak, 20. marta, nažalost, korona virus je odneo prvu žrtvu u Srbiji.

Vanredno stanje Evropa Ilustracija: Nikola Jovanović

3. nedelja - od 21. do 27. marta

U subotu 21. marta stigli su nam stručnjaci iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju -  medicinskim aparatima i zaštitinom opremom.

U toku ove nedelje, tačnije 26. marta porodila se prva trudnica u Srbiji zaražena koronom. Porodila se u GAK "Narodni front", a hrabra mama iz Valjeva, na svet je donela zdravog dečaka.

Te nedelje sve su potresle reči ministr zdravlja Zlatibora Lončara kada je  izjavio da su u Srbiji potvrđena dva slučaja zaraze korona virusom kod beba.

4. nedelja - od 28. marta do 3. aprila

Stigle su lepe vesti iz Kliničkog centra Vojvodine - nulti pacijent je 28. marta pušten na kućno lečenje.

U utorak 31. marta održana je najkraća konferencija u istoriji korone u Srbiji. Direktor Klinike za infektivne i tropske bolest iKCS Goran Stevanović, saopštio je tog dana u prisustvu epidemiologa Predraga Kona i Darije Kisić Tepavčević koliko ima novooobolelih a koliko preminulih, rekao da je to najgori dan i napustio konferenciju.

Dan kasnije, korona je uzela prvi život u Vladi Srbije. Bitku sa ovim oboljenjem izgubio je državni sekretar iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić.

preminuli od korona virusa, leš, mrtvo telo, covid Foto: Shutterstock

5. nedelja - od 4. do 10. aprila

Prvi i najmlađi pacijent oboleo od korona virusa, mali V. B. od svega 19 dana, 6. aprila je izlečen od COVID-a 19.

Osam dana kasnije, 14. aprila doktor Predrag Kon je podneo ostavku, koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prihvatio.

6. nedelja - od 11. do 17. aprila

11. aprila prvi izlečeni pacijent (30) od korona virusa donirao je krvnu plazmu. Već 17. aprila prvi pacijent od 28 godina je primio prvu plazmu.

U toku 6. nedelje zabeležen je najveći broj zaraženih u jednom danu i najveći broj preminulih u prvom piku prvog talasa. Dogodilo se to 14. aprila. Za 24 sata virus je potvrđen kod 411 osoba, a preminulo je njih 9.

7. nedelja - od 18. do 24. aprila

Proveli smo Vaskrs u policijskom času koji je trajao čak 84 sata.

8. nedelja - od 25. aprila - 1. maja

U ovoj nedelji je počelo sa popuštanjem mera. U utorak, 28. aprila otvoreni su parkovi i štelišta.

9. nedelja - 2. do 8. maja 

Ukinuto vanredno stanje, na Đurđevdan 6. maja, koje je u Srbiji trajalo 8 nedelja.  Već sutradan, Srbija je izašla iz karantina. Više nije bilo policijskog časa.

Najviše mera popušteno je baš u toku ove nedelje. U ponedeljak, 4. maja počeo je radi gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu. U Beogradu i Nišu počeo je 8. maja.

Od ponedeljka, 4. maja krenuo je i železnički i drumski međugradski saobraćaj. Istog dana, otvaraju se i kafići i restorani. 

Tržni centri počeli sa radom 8. maja.

10. nedelja - 9. do 15. maja

Studija o kolektivnom imunitetu, koja je imala za cilj da vidi koliko ga je ljudi steklo kroz testiranje od 7.000 porodica počela je 11. maja. Međutim, do kraja juna testirano je svega 1.000 stanovnika.

Istog dana sa radom su počeli i vrtići. Već sutradan stigla je vest da se korona ušetala u predškolske ustanove, i to u vrtiću Predškolske ustanove "Milka Dimanić" u Vlasotincu, gde je bila zaražćena radnica na prijemu dece. 

11. nedelja - 16. do 22. maja

Počeo je sa  radom avio prevoz.

12. nedelja - 23. do 29. maja

U toku ove nedelje mnoge bolnice su izaške iz kovid sistema.

Takođe, Galenika je 28. maja saopštila da više ne proizvodi ne proizvodi hidroksihlorokin, lek  koji se koristio u terapiji obolelih od korone.

13. nedelja - 30. maja do 5. juna

1. juna počelo je testiranje na lični zahtev građana. 

3. juna dr Kon se prvi put pojavio bez maske gostujući na TV Pink.

U ovoj nedelji počela je zaraza da se širi u Novom Pazaru, koji je prvi krajem juna proglasio vanrednu situaciju. Reklo bi se da je to bio uvod u novi pik prvog talas.

14. nedelja - 6. do 12. juna

Najveći broj izlečenih od korone u jednom danu. 6. juna je saopšteno da je za 24 sata izlečeno više od 4.000 osoba.

8. juna kao bomba je odjeknula vest da je korona ušla u studentske domove u Beogradu, i da je zaraženo njih 20-ak.

Tim kineskih stručnjaka, koji je 10. juna nakon više od dva i po meseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona  napustio Srbiju, upozorio je da je virus i dalje tu i da epidemija još uvek nije završena, te da da Srbija pooštri mere.

15. nedelja - 13. do 19. juna 

Korona virus počeo munjeveto da se širi srpskom prestonicom . Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević rekla je tada da je poslednjih dana najveći broj zaraženih sa područja Grada Beograda i da je do zaražavanja najčešće dolazilo na proslavama.

Novi Pazar, zdravstveni centar, vojska, satori, korona, koronavirus Novi Pazar / Foto: Tanjug/Irfan LIčina

16. nedelja - 20. do 26. juna

Novi Pazar, jedan od gradova, koji je i danas jedno od najvećih žarišta, mada se u njemu situacija polako smiruje, proglasio je 25. juna vanrednu situaciju.

Nedugo posle njega to su učinili i mnogi drugi gradovi, najpre Kragujevac, a onda i Arilje, Ivanjica, Požega, Beograd, Čačak, Kraljevo, Vranje, Šabac... Danas takvih opština i gradova ima oko 30.

Odmah dan nakon što je u Novom Pazaru proglašena vanredna situacija, doktor  Kon  je u televizijskom programu na TV Pink ocenio da je posredi porast aktivnosti korona virusa u zemlji,  i da je u  pitanju takozvani drugi pik.  

17. nedelja - od 27. juna do 3. jula

Proglašena je vanredna situacija u Beogradu. Uvedene su nove mere, obavezno nošenje maski u prevozu i svakom zatvorenom prostoru. Ograničen je rad kafića i restorana...

18. nedelja - od 4. do 10. jula

Arena u Beogradu, koja je delom pretvoren u privremenu bolnicu, primila je prve pacijente.

Petak, 10. jul 2020. godine ostaće upamćen kao najcrnji dan ove godine i nadamo se da neće biti goreg. Za 24 sata preminuo je čak 18 osoba od posledcia korona virusa.

19. nedelja - od 11. do 17. jula

Od ponedeljka, 13. jula vraćene su svakodnevne konferencije za novinare Kriznog štaba u 15 sati.

U toku ove nedelje korona je odnela zasad najmlađi život u Srbiji, preminuo Stefan Đokić (26), koji je bio potpuno zdrav.

Od petka. 17. jula na snazi su u celoj Srbiji stupile mere obavezno nošenje maski u svakom zatvorenom prostoru i na otvorenom gde je nemoguće održati distancu od 1,5 metar. Takođe, od juče je zabranjeno i okupljanje više od 10 osoba kako na zatvorenom tako i na otvorenom. Kazne za nenošenje maski su 5.000 dinara.

20. nedelja - od 18. do 24. jula

- Nadamo se pozitivnim rezultatima uvedenih mera.

Predviđanja struke od 6. marta o izlasku iz epidemije razlikovala su se od 6. marta, pa sve do danas. I tokom prošle nedelje pulmolog Branimir Nestorović rekao je da će se drugi pik završiti za 3-4 dana, drugi su, pak, ponovo imali drugačije prognoze. Za jesen se najavljuje još jači talas sa brojem obolelih. Čini se da taj kraj, koji svi iščekujemo, ne nazire. Jučerašnji broj od skoro 400 novozaraženih udaljio nas je od one dugo očekivane 0, a koja bi značila da se napokon sve bliži kraju.

Nosite masku, držite distancu, redovno perite ruke. Ne bude broj u statistici sajta Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Video: Kada se mogu videti prvi efekti mera protiv korona virusa?

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markopp

    18. jul 2020 | 13:30

    Kako mogu da znaju i najavljuju drugi talas na jesen i da ce biti gore nego sad kad ne znaju nista o virusu? I kojom logikom ce biti vise zarazenih i gore kad je zarazna svaka druga osoba trenutno? Pa te osobe ce steci imunitet i nece moci nikoga da zaraze samim tim kad je toliko ljudi prelezalo koronu manja je verovatnoca da se zarazi covek..

  • DEMOKRA TI JA

    18. jul 2020 | 13:18

    Ne nazire se kraj i prestanite pricati o talasima i kljucnim nedeljama jer narod to vise ne moze da slusa iz razloga sto su ciste besmislice. Ne spominjite vise ni pikove talasa molim lepo. Nema kljucnih nedelja, i nema talsa, vec jedan udar koji ce da traje dok traje.

  • Keka

    18. jul 2020 | 13:39

    Nije proglasen kraj pandemije u svetu i niti je negde idealno,samo se nama putuje,samo jekod nas tesko stanje,samo je kod nas najgore.Uzivate li kad kukate.Zasto ne volontirate pa da budete na licu mesta mozda ste bas resenje koje bi prekratilo nedelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA