≫ 

Lončar: Intubiranje nekog sa saturacijom 96 je krivično delo

- Ni u jednom trenutku nije sustina da nije bilo respiratora i da je umro zbog toga. On je bio na neinvazivnom respiratoru - kaže Lončar

  • 2
terapija kiseonikom, bolnica, pacijenti, lečenje, moze respirator korona Foto: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da bi bilo krivično delo, kada bi nekog pacijenta sa saturacijom 96 ili 97 koliku je imao preminuli Ljubiša Ðurić, lekari intubirali.

Na pres konferenciji, na pitanje šta je od onoga što je AFP objavio netačno, odnosno da li je izveštaj o smrti Ljubiše Ðurića istinit, Lončar je rekao da nije siguran da li svi znaju šta je respiratorni centar, šta jedinica intenzivne nege, šta je invazivni, a šta neinvazivni respirator.

- Ni u jednom trenutku nije sustina da nije bilo respiratora i da je umro zbog toga. On je bio na neinvazivnom respiratoru. Imao je saturaciju 96 i to je trajalo četiri dana. Ako mislite da su iz AFP ti koji treba da odluče kada će neko biti intubiran, mislim da nisu merodavni - rekao je Lončar.

- On je bio na bezbednijem nivou, u jedinici za intenzivnu negu za praćenje. Kada neko ima saturaciju 96 - 97 bilo bi krivično delo da ga intubirate - rekao je Lončar.

On je dodao da kada se pojavi bilo kakva sumnja, unutrašnji nadzor izvrši kontrolu, pa odatle nadležni imaju više podataka o konkretnom slučaju, a novinaru zamerio da ne razume dokumenta, jer nije iz medicinske struke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manipulatori

    23. jul 2020 | 21:25

    Ko je gledao i slusao konferenciju a uz to i razmisljao o tome sto cuje sve mu je jasno!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA