• 1

Da li je domaće gorivo po meri svakog potrošača?

Kvalitet derivata proizvedenih u Srbiji

  • 1
Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne Foto: Shutterstock

Kakvog je kvaliteta gorivo koje točimo u Srbiji? Ovo je možda i jedno od najčešćih pitanja vozača. Tema je kompleksna, a u nastavku smo pokušali da odgovorimo na pitanja – kako se kontroliše kvalitet goriva u Srbiji, gde se proizvodi, gde smo u poređenju sa Evropom? Evo tri razloga koji će ukloniti predrasude o kvalitetu goriva domaće proizvodnje.

1. Stroga zakonska regulativa

Kako bi vozači u svakom trenutku znali šta sipaju u rezervoare svojih automobila, neophodna je stalna kontrola kvaliteta naftnih derivata koji se prodaju na pumpama u našoj zemlji.  Od decembra 2015. godine u Srbiji se primenjuje zakonski monitoring kvaliteta goriva, a ova oblast uređena je i zakonskom regulativom. Između ostalog, zahtevi u pogledu kvaliteta koji moraju da ispunjavaju tečna goriva naftnog porekla definisani su na osnovu dva  postojeća standarda, a reč je o  SRPS EN 590 i SRPS EN 228, koji su identični sa evropskim normama.

Šta to zapravo znači? Danas se svakodnevno na benzinskim stanicama u Srbiji uzimaju uzorci goriva i šalju u laboratoriju za proveru kvaliteta.  Kao rezultat, kada je reč o našem jedinom proizvođaču naftnih derivata, NIS-u, monitoring kvaliteta derivata koji se prodaje na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama pokazao je da kvalitet goriva iz pančevačke rafinerije u potpunosti zadovoljava sve zahteve postojećih standarda kvaliteta. Konkretno, na osnovu više hiljada sprovedenih zakonskih monitoringa na NIS-ovim pumpama tokom poslednjih godina nije zabeležen nijedan slučaj kvaliteta van standarda.

benzinska stanica, pumpa, benzin, gorivo, točenje goriva Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

2. Stalne interne kontrole

Pored zakonske provere kvaliteta naftnih derivata, važan segment kontrole predstavlja i interni monitoring koji sprovode naftaši. Tako, na primer, NIS konstantno sprovodi sistemsku kontrolu kvaliteta, od procesa proizvodnje do mesta prodaje i poseduje akreditovane laboratorije u oblasti ispitivanja nafte naftnih derivata. Između ostalog,  u kompaniji se primenjuje sistem „pet filtera“ koji je omogućio da se ugradnjom mikrofiltera na svim tačkama, od istovara iz rafinerije u cisternu do istakanja iz pumpnog automata, obezbedi isporuka kristalno čistog goriva do krajnjeg potrošača.  Samim tim, sistemska kontrola  pruža mogućnost kontrole kvaliteta proizvoda u svakom trenutku i na bilo kom mestu u lancu isporuke.

3. Modernizacija proizvodnje

Kvalitet naftnih derivata koji se nudi potrošačima direktno je povezan sa ulaganjima u proizvodnju, odnosno u preradu nafte u rafinerijama. Jedina domaća rafinerija u Pančevu je poslednjih godina ubrzano modernizovana i gorivo koje se u njoj proizvodi u potpunosti je u skladu sa evropskim standardom kvaliteta. Tome je doprinela izgradnja MHC/DHT kompleksa u našoj rafineriji i gorivo iz Pančeva se izvozi čak i u zemlje Evropske unije, što je još jedan od dokaza kvaliteta. U pančevačkoj rafineriji se trenutno gradi i novo postrojenje – Duboka predada. Ovaj projekat je vredan više od 300 miliona evra i kada bude pušten u rad omogućiće još veće količine najkvalitetnijih derivata – dizela, benzina i TNG-a. Potvrda evropskog kvaliteta NIS-ovog goriva ogleda se i u činjenici da ova kompanija uspešno razvija maloprodajnu mrežu i na tržištima zemalja regiona, a trenutno više od 20 odsto maloprodajnih objekata NIS-a nalazi se van granica Srbije, uključujući i zemlje Evropske Unije. Još jedan razlog da točimo domaće, zar ne?

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maka

    31. jul 2020 | 18:19

    Svega I'ma Al pravog gotova nema videli smo I kako su krali na pistoljim a gas los do bola

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>