≫ 

Srce nam je puno kad otpustimo pacijenta, dr Stokić: Nije lako predvideti kraj ovog talasa

Dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine ističe da medicinsko osoblje ne mora da se žali na umor, to se vidi

  • 2
Edita Stokić foto: pixabay.com; printscreen/Tanjug

Crvena zona - dve reči koje su poslednjih meseci postale deo našeg svakodnevnog ophođenja u tolikoj meri da već i deca znaju da označavaju prvu liniju fronta u borbi protiv korona virusa.

O danima i noćima koje medicinari, heroji iz Kliničkog centra Vojvodine, provode u crvenoj zoni te ustanove govorila je za Srpski telegraf direktorka KCV Edita Stokić.

- Od 7. marta, kada je nulti pacijent u Srbiji zaražen virusom kovid-19 premešten kod nas, krenula je borba sa ovom opakom bolešću, koja još traje. Kada je najavljen prvi pacijent, munjevitom brzinom se okupio multidisciplinarni tim lekara, medicinskih sestara i ostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja koji se, evo, već peti mesec danonoćno bori sa ovom pošasti - navela je ona.

v, KORONA VIRUS VOJVODINA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako je istakla, dramatično povećanje broja obolelih u poslednjem periodu primorao je KCV da, pored svoje Klinike za infektivne bolesti, otvori i dodatne kapacitete i pretvori ih u kovid jedinice.

- U tom sistemu su sada Klinika za ortopediju, Klinika za neurohirurgiju, Klinika za vaskularnu hirurgiju, Klinika za urologiju, Klinika za hirurgiju, Klinika za rehabilitaciju, Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju. Veliki broj lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara učestvuje u borbi koja još traje. Umor se vidi, za umor ne moraju da se žale, ali danonoćno vode teške borbe i srce nam je svima puno pri otpustu svakog pacijenta - navela je dr Stokić.

Odgovarajući na pitanje koliko se razlikuju zaraženi pacijenti sada u odnosu na mart i april, ona je navela da se u KCV leče pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Klinički centar Vojvodine, završena rekonstrukcija Klinički centar Vojvodine / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Do pretvaranja regionalnih opštih bolnica u kovid bolnice u KCV su se hospitalizovali pacijenti iz cele Vojvodine, trenutno kod nas su na lečenju pacijenti sa teškom i najtežom kliničkom slikom. Ona zavisi od niza drugih pridruženih faktora. Lepo vreme, leto, kao najlepše godišnje doba, izmamilo je ljude na izlaske i druženja, proslave i veća okupljanja. Za razliku od marta i aprila, kada smo bili zatvoreni - objasnila je direktorka KCV.

Ona je dodala nije lako predvideti kada će se smiriti ovaj talas.

- Moramo se navići da živimo sa koronom i poštujemo sve mere prevencije. Svest i savest ja na svima nama - zaključuje dr Edita Stokić.

Video: Sa kakvim stanjem pacijenti zahtevaju respirator i do kakvih komplikacija može doći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    3. avgust 2020 | 09:14

    Juce 100 000 kupaca na adi ,prepuna Vrnjacka banja,u Jagodini nezapamcena guzva u akva parku ,i jos mnogo neodgovornosti i drzave i nas pojedinaca zalim doktore i medicinske radnike koji rizikuju svoje zivote, da sam doktor odmah bi digao ruke od svega .🤔😔😪

  • ,

    3. avgust 2020 | 23:18

    Nismo znali da vam je srce❤️♥️💘🖤💯puno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA