≫ 

Sreten pronašao veliku belu loptu na njivi u Čačku: Podigao ju je i shvatio da to nije dečja igračka

Prvo je pomislio da su deca zaboravila loptu u šumi

  • 8
Sreten Zimonjić, čačak, ogromna pečurka

Foto: RINA

Berući aroniju na imanju u naselju Loznica, u Čačku, Sreten Zimonjić naišao je na redak primerak. U hladu kruške primetio je veliku belu loptu.

- Bio sam ubeđen da su deca zaboravila loptu u šumi i prišao sam da je podignem. Međutim, kad sam došao do nje shavtio sam da ona raste iz zemlje. Može biti samo neka gljiva, ali ne znam da li je otrovnica. U svakom slučaju ne izgleda normalno, ni obično - rekao je Sreten za RINU.

Ovakvu vrstu meštani još uvek nisi videli u svojoj okolini, a biolog Duško Brković otkriva da se radi o jednoj vrsti gljive puhare.

- Tako veliki primerci mogu biti vezani samo za puharu, koja ukoliko su vremenski uslovi odgovarajući može dosta da poraste, čak i da ima obim veći preko metar. Nisu otrovne, ali ne mogu se svrstati ni u jestive vrste. Jestiva je samo dok je bela i mlada, a kasnije kad se samelje njihov prah se može koristi u medicini - kaže Brković.

Mlade gljive puhare su izrazito bele, dok stariji primerci mogu da poprime žućkastu boju. Postoje i puhare otrovnice, ali one su izrazito sunđeraste i vrlo retko se sreću.

Pogledajte kako ovo čudo od gljive izgleda iz svih uglova:

 

Proces sazrevanja traje veoma kratko, pa je prava sreća ukoliko je neko pronađe, a Sreten je očigledno jedan od retkih.

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

(Telegraf.rs /RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadmat

    3. avgust 2020 | 15:33

    Sve su one jestive, neke samo jednom. Tako kazu stariji.

  • Vukodlak

    3. avgust 2020 | 16:34

    Puhara, ja ih berem ,ova je mlada i jestiva. jedem preko 50 vrsta, naravno, sa dugogodisnjim iskustvom. Neke su veoma kvalitetne, uslovno jestive. Zalosno je sto nas narod , nije upoznat sa pravim vrstama, vec jede najgore pecurke, mlecnice ,koja je iz porodice paprenjaca, jedina jestiva pecurka. A prodaju kvalitet, vrganj, crnu trubu, lisicrke, BISERNJACE, i t. D. Ali kazu: dok se budala opameti, pametan se nazivi

  • Patriota

    3. avgust 2020 | 13:06

    Mozda je lek za koronu neka ispitaju malo bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA