≫ 

U Srbiju za manje od 48 h stižu pljuskovi, grmljavina, grad i olujni vetar: Najgore u ovim krajevima

Nagli pad temperature posle današnjeg i sutrašnjeg tropskog dana. Nije sigurno biti napolju već od utorka popodne

  • 9
Grmljavina Foto> Tanjug/AP

U Srbiji se sutra posle podne, uveče i noću očekuje lokalna pojava vremenskih nepogoda - grad, olujni vetar i obilni pljuskovi, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Najnestabilniji dan ove nedelje biće sreda, temperatura će pasti za 10 stepeni, a u pojedinim delovima Srbije pašće i više od 30, 40 litara kiše po metru kvadratnom. 

U upozorenju na sajtu RHMZ navodi se da će se sutra one pojavljivati lokalno, a da će se u sredu vremenske nepogode pogoditi šire područje zemlje.

- U utorak posle podne, uveče i noću na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda (grada, olujnog vetra i obilnih pljuskova), koje će se u sredu tokom dana intenzivirati na širem području, naročito u centralnoj i južnoj Srbiji - stoji u upozorenju.

Naime, u  Srbiji će sutra, kako prenosi Tanjug pozivajući se na RHMZ, biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Izolovana pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom ujutro i pre podne moguća je samo na području Vojvodine, dok će posle podne, a naročito uveče i noću grmljavinski razvoji postajati sve učestaliji i u ostalim krajevima.

U Banatu vetar olujne jačine

Lokalno je moguća i nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Duvaće slab i umeren, u košavskom području i na planinama povremeno i jak južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata imati i udare olujne jačine.

Upozorenje RHMZ na nepogode FOTO: Prinstkrin/RHMZ

Meteorolog firme "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić kaže za Telegraf.rs da će se bez obzira na jak vetar, sutra živa u termometru peti i do 36 podeoka, dok će već u sredu biti za 10 stepeni niža temperatura.

- U utorak će biti veoma toplo sa temperaturom od 32 do 36 stepeni, a u Beogradu se očekuje oko 34. Ali, već posle podne doći će do povećanja oblaćnosti, tako da već tada može doći do lokalnih izolovanih pljuskova sa grmljavinom, samim tim i nepogoda. Međutim, glavnina svega toga očekuje se u noći između utorka i srede, i u sredu - objašnjava Đurić.

Kosava, jak vetar U sredu će nam biti ovako Foto: Shutterstock

Najgore usred srede

Prema njegovim rečima, jak oblačni sistem koji nam stiže sa zapada, u sredu će u vežem delu zemlje doneti kišu, pljuskove i grmljavinu.

- Biće uslova za grmljavinske nepogode, grad i obilnije pljuskove. Tako da već od sutra krajem dana treba biti pri oprezu i izbegavati boravak na otvorenom. Tamo gde bude grmljavinskih nepogoda može pasti i do 30 do 4o litara kiše po kvadratnom metru. Generalno, u sredu više u južnim i centralnim delovima može biti obilnijih padavina, pa tada može biti lokacija na kojima će pasti  i više od 30 do 40 litara kiše po kvadratnom metru - kaže Đurić i dodaje da će prekosutra cela Srbija biti prekrivena oblacima,  i biće osetno svežije, jer će temperatura biti u padu i do 10 stepeni.

Video: Grad se sručio na Ivanjicu: Milovan sačuvao ledenice u zamrzivaču

(Lj. R. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA