≫ 

Porodici sa dve maloletne ćerke je Morava, udaljena ni 300 m, uništila dom: Nemaju gde da se vrate

U poplavi koja je pogodila Arilje 26. juna, Jovanovićima je sve uništeno

  • 3
Slađana Jovanović, Arilje, poplava Foto: Privatna arhiva

Tužne slike poplavljenih kuća u Arilju obilazile su Srbiju krajem juna ove godine. Morava bi, kako su pričali meštani, za pola sata odnela sve. U naletu reke, u Arilju, 26. juna, među brojnim domaćinstvima, nastradala je i kuća petočlane porodice Jovanović sa dvoje maloletne dece.

Kako za Telegraf.rs priča Slađana Jovanović, čija je kuća poplavljena, sve se izdešavalo u roku od pola sata.

- U kući živimo suprug, dvoje dece, moja stara i nepokretna majka i ja. Udaljeni smo od Morave nekih 200, 300 metara, ali je reka počela da nadolazi. Odnela je sve za pola sata. Nivo vode je u tom kratkom intervalu porastao za metar i po - priča naša sagovornica.

Kako dodaje, spasioci su morali da izvlače njenu bolesnu majku, a zahvaljujući komšiji, na vreme su na sigurno sklonjene njene ćerke Teodora (8) i Anđela (13).

- I ja sam u tom trenutku bila u kući, pokušala da uzmem što više stvari. Nešto smo od odeće uspeli da sačuvamo. Kada sam izlazila, voda mi je već bila do struka. Te večeri je ponovo nadošao još jedan talas - priseća se Slađana.

U poplavi su, ističe, stradali svi zidovi i podovi i u kuću koju su sa mukom gradili njeni roditelji, sada ne mogu da se vrate.

Poplava, Arilje, Slađana Jovanović Foto: Privatna arhiva

- Urađena je procena posle poplava, šteta je stoprocentna. Opština je navela da ćemo dobiti odštetu od nekih 5.000 evra, ali je to nedovoljno da se kuća renovira. Pitanje je i kada ćemo dobiti taj novac. Sada živimo kao podstanari, a nismo stalno zaposleni, ni suprug ni ja. Idemo u nadnicu, radimo kad ima posla - priča Slađana i dodaje da je opština voljna da pomogne i napravi im montažni objekat na placu koji je u njenom vlasništvu.

Ona dodaje da su sada u jako teškoj materijalnoj situaciji.

- Pomagali su ljudi, ali to nije dovoljno. Jedem hleb i paštetu, a ovo drugo sklanjam kako bismo opet mogli da imamo krov nad glavom - kaže ova Ariljka.

Odštetu dobija 300 domaćinstava

Iz opštine Arilje kažu za portal Telegraf.rs da su, posle poplava, formirane stručne komisije za popis poplavljenih objekata.

- Urađena je procena štete i popisano je 300 stambenih objekata. Vlada je donela Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplave u junu 2020. godine. Na osnovu ove Uredbe, svi poplavljeni stambeni objekti na teritoriji opštine Arilje, dobiće odštetu - navode.

Kako kažu, na zvaničnom sajtu opštine Arilje postoji poziv za prijavljivanje štete na stamenim zajednicama, na lokalnom radiju i na oglasnim tablama mesnih zajednica. Rok za podnošenje je do 21. avgusta.

Poplave Arilje Poplave u Arilju, Foto: Rina.rs

- Potrebno je da stranke popune prijavu koja može da se preuzme na zvaničnom sajtu opštine Arilje ili u zgradi Uslužnog centra, da prilože očitanu ličnun kartu i kopiju žiro-računa, a sve to u gore naznačenom roku. Na taj način ostvariće prava na pomoć - poručuju iz ariljske opštine.

Ukoliko želite da pomognete porodici Jovanović, to možete učiniti na žiro račun: 200-120981480-94, Banka Poštanska štedionica.

Video: Evakuisani meštani ariljskih sela vratili se kućama ali u strahu od žutice i mišije groznice

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA