Građani Smedereva preplašeni: Crna prašina prekrila grad, strahuju da je kancerogena

"To je neka nova ruda iz Turske koju do sada nisu koristili, a veoma je opasna i kancerogena"

  • 4
Crna prašina

Crna prašina u Smederevu / Printskrin: FB/Pokret Tvrđava

Stanovnike Smedereva je pre nekoliko dana sačekalo neprijatno iznenađenje koje je prekrilo ceo grad, a uspelo je da uđe i ostavi trag i samim domaćinstvima.

- To se desilo pre tri dana, u kasnim večernjim satima celo Smederevo bilo je prekriveno nekom, u tom momentu tajanstvenom crnom prašinom.

Nismo znali šta je to jer se nikada ranije nije desilo. Najviše prašine bilo je u regionu oko železare. Ljudima je ta prašina ušla i u kuću, imali su je po parketu, tepihu, svuda – kaže za "Blic" Kolja Krstić, koordinator pokreta Tvrđava u Smederevu.

Za misteriozni crni prah koji je prekrio Smederevo utvrđeno je da potiče od specifične rude - siderit čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar razneo, rekao je ranije ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Kako dodaje, ljudi su se dosta uznemirili, a u planu su i privatne tužbe jer ovaj problem mora da se reši.

"Neka nova ruda iz Turske..."

 

- Kontaktirali smo i Železaru, neformalno, te su nam rekli da su upoznati sa slučajem. A videli smo i da su se nekim saopštenjem oglasili i rekli da je reč o rudinoj prašini koja se stvara prilikom pretovara rude. To je neka nova ruda iz Turske koju do sada nisu koristili, a veoma je opasna i kancerogena. To je ozbiljan problem koji dovodi ljude u opasnost - tvrde u pokretu Tvrđava.

Dok čekaju da se slučaj reši ne sede skrštenih ruku već su i sami preduzeli sve što treba kako bi otkrili o čemu je zapravo reč i koliko je to opasno po zdravlje meštana.

- Ovo se prvi put desilo da tako crna prašina prekrije sve. Uzeli smo uzorke i stavili u sterilnu posudu u zamrzivač i odnećemo u privatnu laboratoriju na analizu kako bi ispitali o čemu se tačno radi. Ne želimo da se desi nešto još gore – zaključuje Krstić.

Kad je sneg crn

 

Stanovnici Smedereva, posebno oni u regionu oko Železare su izuzetno zabrinuti i preplašeni jer se, iako godinama imaju problema, ovako nešto sada prvi put dešava i ne znaju sa čime se susreću.

- Naravno da sam uplašena. Mi ovde godinama imamo problema. Nema institucije kojoj se nismo obraćali da reši pitanje filtera. Imamo decu koja ko zna kakve otrove udišu. Ovde prašine ima svakoga dana, najbolje se vidi zimi, kad padne sneg, u našem selu, koje se nalazi blizu Železare on je crn, a ne beo – kaže meštanka Radinca, sela koje je smešteno uz samo Železaru.

Kako dodaju, ovog najnovjeg praha bilo je svuda.

- Nema gde nisam našla prašinu. Kuću sam jedva očistila. To se svuda zavuklo, sve je pocrnelo, prizor je bio katastrofalan. Naravno da brinem kad ne znam više ni šta udišem - priča još jedna zabrinuta meštanka naselja u blizini Železare.

Nadležni ispituju

 

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da nadležni ispituju šta se pre nekoliko dana desilo u Železari "Smederevo" nakon dojave građana da je grad prekriven misterioznim crnim prahom i najavio je mogućnost podnošenja prijava.

Javno slušanje o kvalitetu vazduha, Skupština Srbije

Goran Trivan / Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Trivan je naveo da je država reagovala po dojavi građana i da je utvrđeno da crni prah potiče od specifične rude - siderit čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar razneo.

- Železara u Smederevu je važna, hrani hiljade ljudi, ali svako mora da poštuje propise države Srbije, uz već dovoljno visok stepen tolerancije koju naši građani imaju u takvim sredinama, ali ta tolerancija ima granice. Istražujemo šta se desilo, možemo da podnesemo prekršajne prijave, prijave za privredni prestup, ali i krivične prijave - rekao je Trivan ranije za "Sputnjik".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    3. avgust 2020 | 20:07

    Ma jok bre, to pesak iz Sahare:)

  • Ne cudi se

    3. avgust 2020 | 20:21

    Uopste u Lincu u Austriji od jedne fabrike crna prasina bude ostaje po kolima, kucama itd. Slicno. Tako da..........

  • Demi

    3. avgust 2020 | 23:17

    Korona iz aviona!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA