≫ 

Upozorenje za dva dana: Za nekoliko sati na Srbiju će se sručiti pljuskovi i grad, preti i jak vetar

Temperatura će sutra biti za 10 stepeni niža nego danas

  • 4
Beograd, Olujni oblaci, nevreme, oluja, vreme, vremenska prognoza Foto: A. Nalbantjan

Srbiju će posle podne, uveče i tokom noći pogoditi nevreme, koje će biti praćeno gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, objavio je na svom sajtu Republički hidrometeorološki zavod.

Nevreme će danas biti lokalnog karaktera, a sutra će se proširiti na ostatak zemlje.

Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, a lokalno se očekuju i vremenske nepogode (grad, olujni vetar i velika količina padavina). Grmljavinski procesi će se intezivirati uveče i tokom noći u severnim i zapadnim, a sutra i u ostalim krajevima - stoji u upozorenju RHMZ koje važi do sutra u 13 sati.

Dodaje se i da su na pojedinim rekama moguća lokalna izlivanja sutra i prekosutra: 

- Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Кolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice tokom 05/06. avgusta moguća su lokalna izlivanja.

Meteorolog firme "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić rekao je juče za Telegraf.rs da će se bez obzira na jak vetar, danas živa u termometru peti i do 36 podeoka, dok će već sutra biti za 10 stepeni niža temperatura.

- Danas će biti veoma toplo sa temperaturom od 32 do 36 stepeni, a u Beogradu se očekuje oko 34. Ali, već posle podne doći će do povećanja oblaćnosti, tako da već tada može doći do lokalnih izolovanih pljuskova sa grmljavinom, samim tim i nepogoda. Međutim, glavnina svega toga očekuje se u noći između utorka i srede, i u sredu - objašnjava Đurić.

Upozorenje RHMZ Printskrin: RHMZ

Prema njegovim rečima, jak oblačni sistem koji nam stiže sa zapada, u sredu će u vežem delu zemlje doneti kišu, pljuskove i grmljavinu.

- Biće uslova za grmljavinske nepogode, grad i obilnije pljuskove. Tako da već danas krajem dana treba biti oprezan i izbegavati boravak na otvorenom. Tamo gde bude grmljavinskih nepogoda može pasti i do 30 do 4o litara kiše po kvadratnom metru. Generalno, u sredu više u južnim i centralnim delovima može biti obilnijih padavina, pa tada može biti lokacija na kojima će pasti  i više od 30 do 40 litara kiše po kvadratnom metru - kaže Đurić i dodaje da će u sredu cela Srbija biti prekrivena oblacima, i biće osetno svežije, jer će temperatura biti u padu i do 10 stepeni.

Ciklon iz Italije 

On je juče, predveče na svom Fejsbuk profilu napisao da će se Srbija danas naći u prednjem delu ciklona koji se formirao u Italiji, a koji će se sa severe te zemlje izmestiti  iznad severnog Jadrana i sve više jačati, i ovim predelima donositi snažne grmljavinske oluje.

- Kako će Srbija i u utorak nalaziti u prednjem delu ciklona, preovladavaće snažno južno strujanje, uz temperature i do 36°C, u Beogradu do 34 stepena. Zbog izraženog gradijenta vazdušnog pritiska i tokom utorka će u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima i preko 80 km/h. Ipak, posle podne i uveče očekuje se jači razvoj oblačnosti i lokalni pljuskovi sa grmljavinom i to kao posledica predfrontalnih nestabilnosti - objasnio je on na Fejsbuku. 

Video: Potpuno obeleli pašnjaci usred leta: Jak grad pogodio Kamenu Goru kod Prijepolja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA