Katastrofa u rezervatu prirode Uvac: Gnezda beloglavih supova nadletao helikopter, oni pali u jezero

Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero

  • 11
beloglavi sup, rezervat prirode Uvac

Foto: RINA

Prethodnih dana došlo je do prave katastrofe u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, kada su, kako navode iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica, ovaj predeo nadletao helikopter, i to oko gnezda beloglavih supova.

- Ovih dana je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu kad su mladunci pred poletanje sa gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero - navode iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

Kako su istakli, evidentirano je 6 mladunaca koji su ispali iz gnezda od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima i preneto u prihvatni centar rezervata Uvac.

beloglavi sup, rezervat prirode Uvac

Foto: RINA

- Nemamo informacije šta je bilo sa druga tri mladunaca a verovatno je bilo još nekih mladunaca koje nismo našli. Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kome nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama u kolonijama beloglavih supova - kažu iz Fonda.

Kako ističu, iz kontrole letenja su ih obavestili da, prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu prirode, ne postoji nikakva opasnost za ptice i ograničenja da se leti u rezervatu za supove.

- U drugim zemljama su zabranjeni niski letovi oko kolonija beloglavog supa u krugu od 15 km - poručuju iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

Video: Mladunče Nada, jedna divna priča...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTIROM

    4. avgust 2020 | 10:57

    UZAS OD NEMARA I SEBICNOSTI

  • фебо

    4. avgust 2020 | 11:33

    Па ово је могуће само код нас,у нормалним земљама се зна шта значи,заштићене врсте,и заштићена зона

  • Dusan

    4. avgust 2020 | 11:01

    Zasto helihopter tu? Ime i prezime odgovornog lica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA