"Drumska mafija" vreba u Srbiji: Trikovima izazovu nesreću, putnik kasno shvati da je prevaren

Koriste se metalnim predmetima koji bi izbušili pneumatike, bave se i podizanjem tzv. češnjeva sa nadvožnjaka, posipaju ulje, buše hladnjake

  • 1
Autoput, Voznja

Foto: Pixabay.com

U Srbiji je u toku sezona letnjih odmora i putovanja, što će pokušati da iskoristi takozvana "drumska mafija", upozorava generalni sekretar AMSS Milan Nikolić.

Kako je rekao za TV Prva, na auto-putevima u Srbiji često se namerno nađu predmeti kako bi se izazvala nesreća, a vozači obično ne primete odmah da je u pitanju prevara.

- Postave predmete tako da bi neko naleteo, a isti ljudi koji su podmetnuli se pojavljuju kao neko ko rešava taj problem - kaže Nikolić.

On je upozorio da takva "lažna pomoć na putu" potom odvozi u servis kako bi naplatili stvarne ili fiktivne troškove kvara.

- To su različite metode, razrađene godinama. To su posipanje ulja, bušenje hladnjaka na benzinskim stanicama i u zaustavnim trakama. Koriste se i metalnim predmetima koji bi izbušili pneumatike, bave se i podizanjem tzv. češnjeva sa nadvožnjaka - rekao je on.

Nikolić je kazao da vozači koji se kreću auto-putem od 120 kilometara na sat ne mogu da reaguju ni preko dana, a kamoli noću kada naiđu na takve prepreke na putu.

Uigrana prevara

 

- Vozaču ne deluje sve odmah kao prevara, jer je zadovoljan što je preživeo i on i putnici. On tu iznenadnu pomoć doživi kao sreću u nesreći, pomoć prihvati ne sluteći da se radi o isplaniranom krivičnom delu. Odveze ga u servis gde mu prijavljuju razne kvarove u enormnim cenama - kazao je on.

Dešavalo se i da vozači shvate da je u pitanju prevara, pogotovo kada čuju cenu za otklanjanje kvara.

- Ukoliko neko shvati da se radi o prevari, oni zauzmu drugi stav i traže od 300 do 500 evra jer su vršili šlepanje i radili dijagnostiku - naveo je on.

Kako je rekao, u pitanju je uigrana prevara koja se događa godinama, ali i u zemljama regiona.

Preporučio je da se ukoliko se nađete u takvoj situaciji, obratite policiji ili AMSS-u.

- Ne samo oni koji su u zamci, nego i oni koji primete da se nešto čudno dešava na auto-putu neka pozovu AMSS - napomenuo je on.

Kako je kazao, žrtve su više stranci nego naši ljudi, jer naši se pre snađu u takvim situacijama.

Nedavno se, kako je naveo takva situacija dogodila na auto-putu ka Nišu kod Ražnja.

Video: Jedna osoba lakše povređena u nezgodi kod Orlovače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    4. avgust 2020 | 13:17

    Što to policija ne rasturi kad zna kako su i na koji način uigrani ti drumski mafijaši , zašto plaćamo toliki namet pri registraci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA