≫ 

Ozbiljna situacija u Velikom Popovcu: Pozitivno 94 u Domu za stare, 83 korisnika i 11 zaposlenih

Čekaju se rezultati za još 43 uzoraka.

  • 0
Starački dom, demencija, starija osoba, žena Foto: Shutterstock

U Domu za smeštaj starih osoba u Velikom Popovcu testirano je ukupno 198 osoba, od čega je 94 pozitivno na virus korona, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović.

Od 94 pozitivnih, 11 je zaposlenih, a 83 korisnika Doma.

Čekaju se rezultati za još 43 uzoraka.

Podsetimo, na konferenciji Kriznog štaba za medije pre nekoliko dana, na pitanje šta se dešava u Velikom Popovcu, u ustanovi za smeštaj odraslih lica, gde je navodno jedan lekar sa nekoliko sestara brinuo o 280 korosnika, od kojih je kod 80 već bio ustanovljen korona virus, Lončar je rekao da je o tome govorio sa ministrom Zoranom Đorđevićem.

- Taj problem smo rešili u saradnji sa svim službama, povećali kadar, obezbedili dodatne ljude. Više od 10 zdravstvenih radnika je na putu do tamo. Pratićemo tu situaciju iz dana u dan - rekao je Lončar.

Sa druge strane, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je njihova delegacija na čelu sa ministrom Zoranom Đorđevićem, zajedno sa predstavnicima sindikata, posetila je ovu Ustanovu, i konstatovala da je situacija pod kontrolom.

Dejan Marković, direktor Ustanove za smeštaj starih lica "Gvozden Jovančićević" istakao je da je situacija pod kontrolom.

- Кlinička slika korisnika i zaposlenih je blaža, njihovo stanje je stabilno. Postupamo u skladu sa instrukcijama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i po savetima epidemiologa. Posete su zabranjene od februara najpre zbog gripa a zatim i zbog korona virusa. Imamo zaštitnu opremu i sve što je neophodno - rekao je direktor.

Đorđević: Situacija pod kontrolom

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Mirjana Veljović, istakla je da se nada da će epidemija virusa COVID-19 uskoro početi da jenjava.

- Mogu da potvrdim da je 80 korisnika zaraženo u ovoj Ustanovi te se nadamo da ovaj broj neće rasti. Кada je reč o zaraženima među zaposlenima, u pitanju je mali broj, situacija je pod kontrolom -  objasnila je Veljović.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je da u Ustanovi radi dovoljan broj zaposlenih, da svi raspolažu dovoljnom količinom zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Ministar Đorđević je rekao da je ovo još jedna u nizu poseta ustanovama za smeštaj korisnika u sistemu socijalne zaštite u cilju sagledavanja situacije i pružanja podrške i pomoći.

- Situacija je pod kontrolom, nema bojazni da će se stvoriti žarište, kao što to neki mediji plasiraju sa željom da uplaše javnost. Obolelima je pružena adekvatna nega, a javnost će biti, kao i do sada, pravovremeno informisana o tome kako napreduje zdravlje zaraženih - objasnio je Đorđević.

Video: Lončar: Samo ćemo smanjiti broj ljudi u kovid ambulantama, nećemo ih zatvarati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA