8 turistkinja bilo na ivici litice na Kablaru: Ako ne znate ovu stazu, svaki korak može biti koban

- Iako su doživele neprijatno iskustvo, ove turistkinje kažu da im to nije pokvarilo ukupni utisak o Ovčarsko-kablarskoj klisuri - izjavio je Goran Nikolić iz TO Čačak

  • 0
Isposnica Savine vode

Foto: RINA

Pet studentkinja iz Beograda i majka sa dve kćerke iz Kraljeva izgubile su se tokom planinarenja u klisuri, kada su za silazak sa Kablara izabrale najtežu stazu koja vodi preko crkvice Savine vode koja se nalazi u steni.

- Radi se o planinarima koji nisu imali puno iskustva. U ključnom momentu nisu prepoznali obeleženu stazu i skrenule su sa puta prateći pogrešnu markaciju. Želeći da pronađu spasonosno alternativno rešenje, došle su u još težu situaciju. Bile su na ivici same litice -  izjavio je za RINU Goran Nikolić iz TO Čačak.

U akciju spasavanja uključila su se planinarska društva „Kablar“ i „Armadilo“, kao i vatrogasna ekipa. Poziv je primljen oko 15 sati, a svi su bili na sigurnom dva sata kasnije.

- Taj teren je izrazito nezahvalan, ne može se ni napred ni nazad. Ako ne poznajete stazu kao što to one nisu znale, svaki korak može biti koban. Kad su spasioci stigli, oni su ih navodili na pravu bezbednu stazu i sve je završeno na najbolji mogući način. Iako su doživele neprijatno iskustvo, ove turistkinje kažu da im to nije pokvarilo ukupni utisak o Ovčarsko-kablarskoj klisuri - izjavio je Nikolić.

On apeluje na sve posetioce koji se odluče na planinaranje u ovom kraju da budu svesni svojih mogućnosti i da nepripremljeni ne kreću na put.

- Sve informacije su dostupne u Infocentru u Ovčar Banji. Neophodno je da uvek pratite sve putokaze i markacije i izbegavati prečice ukoliko dovoljno ne poznajete teren - poručio je Goran Nikolić.

Video: Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Ako dođete i vode nema, grešni ste

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA