≫ 

Oluja počela da divlja Srbijom: Grad veličine pesnice pogodio Bezdan, u opasnosti i Kuršumlija

Kako dan bude odmicao, širom Srbije treba očekivati pljuskove sa grmljavinom i gradom

  • 11
Kiša, padavine, vreme, nevreme, poplava grmljavina, grad, vremenska prognoza Foto: Tanjug/Dejan Stanković, Shutterstock, Pixabay, RINA

Nevreme, koje je danas bilo najavljeno na teritoriji cele zemlje, prvo je pogodilo Bezdan, malo mesto na tromeđi Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Oluja je tu, kažu meteorolozi, bila izrazito snažna.

- Oko sela Bezdan i Bački Monoštor padao je danas grad veličine pesnice, polomio drveće i napravio veliku štetu. Taman što se oluja smirila, nova je ponovo pogodila isto to područje, jednako jaka. U tom pograničnom delu je izrazito kritično - kazao je meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.rs.

Istovremeno se, na potpuno drugom kraju zemlje, formirala grmljavinska oluja.

- Pogođena je Kuršumlija i okolina. Na području Rasinskog okruga očekuju se trenutno pljuskovi sa grmljavinom, a kako dan bude odmicao, vreme će biti sve nestabilnije, zbog čega širom Srbije treba očekivati pljuskove sa grmljavinom, a ponegde i grmljavinske nepogode sa gradom - dodaje on.

Oluja se neće u skorije vreme smiriti.

- Mi smo sada pod uticajem ciklona, tako da će tokom cele noći i sutrašnjeg dana biti nestabilno sa kišom i gmrljavinom. U pitanju su padavine lokalnog karaktera, tako da na jednoj lokaciji može biti potop, dok na drugoj padne nekoliko kapi kiše, ali svakako na nivou Srbije postoji opasnost od ozbiljnijih padavina - zaključio je on.

Opasnost od izlivanja reka

Istu prognozu izdao je i RHMZ.

RHMZ Na snazi žuti i narandžasti meteoalarm / Foto: RHMZ

Snažno nevreme već je zahvatio okolinu Sombora i Odžaka, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje za zapadnobački okrug.

- Na teritoriji opštine Sombor (Bački Monoštor, Bezdan, Kolut, Bački Breg, Gakovo, Riđica...) jaki pljuskovi sa grmljavinom, olujnim vetrom i gradom, koji će se u narednom satu premeštati ka Mađarskoj.

Kako javljaju meštani na društvenim mrežama, padao je grad veličine lešnika. U Bačkom Monoštoru jak vetar je kidao grane.

Međutim, posle meteorološkog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda da nam večeras i sutra preti nevreme praćeno pljuskovima i grmljavinom, usledilo je još jedno opasnije - hidrološko.

Naime, usled obilnih padavina koje su najavljene za danas i sutra, stiglo je i hidrološko upozorenje koje se odnosi na izlivanje reka.

- Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice tokom 5. i 6. avgusta moguća su lokalna izlivanja - navodi se u upozorenju RHMZ-a koje je na snazi do sutra u podne.

Podsetimo, i dalje je u našoj zemlji na snazi žuti i narandžasti meteoalarm koji donosi pljuskove praćene grmljavinom. Dakle, prognozirane su vremenske pojave koje mogu biti opasne po ljude i životinje.

- Danas posle podne, uveče i noću na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda, grada, olujnog vetra i obilnih pljuskova, koje će se sutra intenzivirati na širem području, naročito u centralnoj i južnoj Srbiji -  navedeno je u meteorološkom upozorenju na sajtu RHMZ-a.

Video: Potpuno obeleli pašnjaci usred leta: Jak grad pogodio Kamenu Goru kod Prijepolja

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    4. avgust 2020 | 19:39

    Stegni pesnicu pa uporedi sa gradom koji je pao. Ako nosiš naočare sledeći put odi kod optičara a ne kod STAKLOREZCA.Malo realnosti u objavi.

  • Dija

    4. avgust 2020 | 21:33

    U Nisu se pre pola sata pojavile tri velike svetlece kugle u vidu polumeseca a sa desne strane neba munje,nisam uspela da snimim bilo je nestvarno,na trenutak su prekrili oblaci..

  • Rule

    4. avgust 2020 | 19:01

    Kad da ga ocekujemo u banatu sta kazu? Stucice nam sljivu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA