≫ 

Kon: Deca ne bi trebalo da nose maske na času, daleko od stabilizacije situacije u ovim gradovima

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju on je rekao da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja virusa

  • 5
SRBIJA KORONA BILANS PREDRAG KON, DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korone kazao je da deca u školama ne treba da nose maske dok su na času.

On je za RTS rekao da će danas sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehonološkog razvoja razmotriti sve modele koji su oni pripremili kako će biti organizovana nastava u novoj školskoj godini od septembra.

- Obrazovanje je temelj društva, temelj socijalizacije. Što se tiče načina kako će to da funkcioniše mi smo dobili od Ministarstva prosvete te modele, pa ima posebno za osnovnu, posebno za srednju školu. Sama organizacija nastave biće prepuštena direktorima i školskim uprava, zajedno u dogovoru sa roditeljima, odnosno koji je model najprihvatljiviji.

- Ono što sa medicinskog aspekta mogu da kažem, mislim da nošenje maski nema smisla tokom boravka u klupi, jer će postojati određeni razmak, već samo kada deca izlaze van. Tokom boravka u učionici treba da je po 15 učenika po odeljenju, manje od četiri metra kvadratnih ne bi smelo da bude po đaku - objasnio je dr Kon.

Prema njegovim rečima, časovi bi u osnovnim školama od septembra za mlađe razrede mogli da traju od 30 do 35 minuta, a između da se radi dezinfekcija. 

- Ono što je opravdano medicinski je da od prvog do četvrtog razreda najviše može biti četiri časa i to da traju od 30 do 35 minuta, a između časova 20 minuta odmora sa dezinfekcijom - objasnio je dr Kon.

Merenje temperature, škola, deca, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Smanjen potencijal prenošenja virusa

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju on je rekao da dolazi do smanjenja potencijala prenošenja virusa.

- Broj onih koji mogu da prenose virus se značajno smanjuje. Smanjuje se broj onih koji su u bolnicama, što sve ukazuje na to da se postupno izlazi iz vrlo nestabilne i vrlo nepovoljne situacije, ali je daleko od toga da možemo da kažemo da se stabilizuje, pogotovo kada su Beograd i veliki gradovi u pitanju - ističe Kon i dodaje da je jasno da se smanjuje prenošenja virusa.

Na pitanje kada mere budu počele da se ukidaju, koje bi to prvo bile, rekao je da je to jako teško reći, i da to pitanje postavlja i sebi.

-  Da li će raditi kafići, da li će se igrati fudbal... Da nije moguće organizovati utakmice uz poštovanje mera tvrdim da to nije tačno. Ili ćemo se odlučiti da vodimo računa ili neće piti utakmica. To se odnosi i na ostale. Ako se pusti na nivo preporuka kao što se dogodilo, onda sva odgovornost pada na sve one koji to organizuju. Nema između, ili će biti zabrana pa će ljudi ostajati bez posla i prihoda, ili ćemo popuštati s tim da budemo krajnje odgovorni – naglasio je dr Kon.

Vrućina, Ada Ciganlija, raslađivanje, ljudi, leto, voda Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Posledice kupanja na Adi za 7 do 10 dana

Osvrnuo se i na kupališnu sezonu.

- Na Adi jeste poštovana distance, ali ćemo za nedelju dana svakako videti ima li posledica i koje su. Na bazenima su poštovane preporuke, tu se lako po kvadraturi zna koliko može da ima ljudi. Bitno je da postoji kontrola, kontrola je jedan od stubova ovog posla. Ako nema kontrole dolazi do popuštanja, ako je ima kakva god da jeste, mora da postoji. Isto tako treba svako ko je organizator nečega da mu bude jasno da je odgovoran. Kaznena politika prema organizatoru biće daleko oštrija – pojasnio je dr Kon.

On je dodao da su novčane kazne verovatno delovale, kao i da ne prihvata kada se kaže da kontrola ne može da se vrši jer smatra da imamo dovoljno inspekcijskih organa i komunalne policija koja može da kontroliše mere.

Skraćen period dobijanja rezultata testa

Što se tiče testiranja, očekuje da privatne laboratoriju uskoro uđu u taj sistem.

- Pojavljuju se i ti brzi testovi za antigen koji nisu tako precizni, ali nisu ni tako neprecizni kao brzi testovi na antitela, daleko su pouzdaniji - navodi Kon.

Ono što je najznačajnije, kao je istakao, jeste da je skraćen period dobijanja rezultata.

Video: Da li će deca u vrtićima morati da nose maske?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    5. avgust 2020 | 14:47

    Hoces li ti da preuzmes odgovornost za obolelu decu, nastavno osoblje, roditelje? Te nemojte decu kod baba i deda, te deca ne oboljevaju, a pojedina su sada i na respiratorima, a on bi da ih vrati u klupe!!! Pa svoje unucice ako ih imas vracaj...sram vas bre bilo...

  • Mimi

    5. avgust 2020 | 15:01

    Da li je ovo moguce?Deca na casu ne nose maske jer imaju cetiri kvadratna metra.A u ucionici 15 ucenika.Ko ima ucionicu od 60m2.?Kako da se bez kontakta drzi cas?Kako da se drzi cas sa maskom?A pistoji nastava na daljinu koja ako se drzi ozbiljno je dobro resenje za koronu.

  • Online

    6. avgust 2020 | 13:01

    Resenje: 1. Online nastava za sve (osim ko bas nikako ne zeli, neka se izjasni) 2. Smanjiti obim gradiva i to prilicno i broj zadatih zadataka (ipak je vanredna situacija), a ono najvaznije ponavljati i dobro utvrditi 3. Slusamo predavanje na TV, svi isto, a ne da budu ispretumbane lekcije kako ko hoce 4. Zadaci i ono sto je potrebno zadavati samo na jednom mestu (google ucionica na primer ili kako profesor odredi), a ne da gledamo zadatke i na viberu i google ucionici i skype i jos na stotinu mesta 6. Da bude pregledno i organizovano za svaki predmet (ne da citamo sta treba iz matematike u delu za srpski). Naglasiti sta je obavezan zadatak za uraditi 7. Omoguciti jednom roditelju da ostane kod kuce sa detetom i dotirati platu 60% ili minimalac ili omoguciti da radi pola radnog vremena. Sve to omoguciti za roditelje dece do 12 godina i u privatnom i u drzavnom sektoru 8. Najvaznije, odloziti pocetak skolske godine za prvake i drugake za oktobar, a za 3. i 4. razred osnovne odloziti za polovinu septembra. (Nece niko propasti, za vreme bombardovanja nismo isli mesecima, pa smo zavrsili skole) 9. Ko izrazi zelju da decu salje u skolu, to omoguciti sa nastavnicima koji takodje izraze zelju da rade u skoli. Bice ih malo i nece biti guzve 10. Drzava da obezbedi pomoc novcanu roditeljima kojima je potrebno da deci kupe kompjuter. Drzava da se vise ukljuci za pomoc roditeljima 11. Drzava da obezbedi racunare ili tablete nastavnicima i da uplati za troskove interneta, telefona itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA