Potvrđeno pisanje Telegrafa: Etički odbor odlučuje o doktorki koja je vređala studentkinju

Etički odbo nema pravo da oduzme licencu, već samo može da joj izrekne neku vrstu opomene

  • 5
Milena Ščekić doktorka Foto: Facebook/M. S.

Lekarska komora Srbije saopštila je danas da će njen Etički odbor razmatrati pristiglu pri Kliničkog centra Vojvodine u vezi sa doktorkom Milenom Š., koja je vređala studentkinju Medicinskog fakulteta iz Irske u liftu samo zato što je crnkinja, na narednoj sednici.

- Etički odbor LKS razmatraće pristigli prijavu KC Vojvodine na narednoj sednici koju će predsednik etičkog odbora zakazati nakon ukidanja Naredbe o zabrani okupljanja u Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru - stoji u saopštenju LKS koje je dostavljeno Telegrafu.rs.

Na ovaj način, potvrđeno je jučerašnje pisanje Telegrafa, kada smo u tekstu "Doktorka koja je vređala studentkinju na rasnoj osnovi ne gubi licencu: Niko nije podneo prijavu... ",objavili da o doktorki Mileni  ne može da odlučuje Sud časti, već će Etički odbor.

Etički odbor, naime, nema pravo da oduzme licencu, već samo može da joj izrekne neku vrstu opomene. 

On će postupati po prijavi KC Vojvodine, koja je uputila prijavu kao pravno lice Lekarskoj komori, a da bi Sud časti odlučivao o doktorki, mora prijavu da podnese fizičko lice.

Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine osudio je njeno neprimereno ponašanje i dao mišlјenje da je narušen kodeks medicinske etike, jer je lekar je dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Postupajući u skladu sa mišlјenjem Etičkog odbora, ispunjavajući svoju zakonsku i etičku dužnost, Klinički centar Vojvodine je uputio Lekarskoj komori Srbije prijavu uz svu potrebnu dokumentaciju na dalјu nadležnost - rečeno nam je u PR službi KCV. 

Ovaj incident dogodio se 29. juna. Doktorka je u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone.

Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’’

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem.

Doktorka joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Dan pošto je snimak obišao društvene mreže, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

Video: Doktorka KC Vojvodine rasistički napala tamnoputu studetkinju: You are black krava

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    5. avgust 2020 | 11:30

    Nebi nikad ni znali kakvi smo ljudi da nema ovih skrivenih kamera i inace te tehnologije gde je svugde ima,takva tehnologija je mnoge raskrinkala u mnogim delima i otvorila oci sto nismo mogli sami da vidimo ili uocimo

  • Lj. M.

    5. avgust 2020 | 15:03

    Problem je sto doktorka vredja sa uzivanjem.

  • Magla

    5. avgust 2020 | 21:50

    Kakav bre etički odbor, zašta, za svađu. Daj bre, imate valjda malo i neku školu. Ovde se radi o kulturi pojedinca, mislim da treba pozvati na odgovornost upravnika zgrade, nije zaštitio, samo ne znam koga. Šta ste zinuli, ima iste veze ko Lekarska komora. Gde je bila ta etika u nekim ozbiljnim slučajevima, e to je pitanje. A ovo svađa u liftu, to je besmislica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA