≫ 

Srpski grad koji je imao najveći broj umrlih od korone već danima ima dobre vesti. Ali postoji rizik

- Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život - navodi Ðerlek

  • 0
Novi Pazar, zdravstveni centar, vojska, satori, korona, koronavirus

Foto: Tanjug/Irfan LIčina

Za epidemiološku situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu može se reći da je trenutno pod kontrolom, izjavio je danas koordinator regionalnog kovid centra Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Ðerlek, koji je dodao da to pokazuju epidemiološki podaci u poslednjih nekoliko dana.

U regionalnom kovid centru u Novom Pazaru trenutno je hospitalizovano 43 pacijenata, a kako je rekao doktor Ðerlek za Tanjug, pre dvadesetak dana od ukupnog broja testiranih bilo je 48 odsto pozitivnih, a u poslednjih četiri-pet dana od ukupnog broja testiranih, pozitivnih na virus korona je oko pet-šest odsto.

- Gledajući sve što se dešavalo u poslednjih mesec i po dana, možemo reći da je situacija u regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru potpuno pod kontrolom - kazao je Ðerlek.

Kako je naveo, u najtežem momentu ovog pika, 8. jula bilo je 389 hospitalizovanih pacijenata, a na današnji dan imaju 43 i polako su počeli da prelaze iz kovid sistema u nekovid bolnicu.

To čine, kako kaže, vrlo oprezno, sa velikom ozbiljnošću, s obzirom da je virus takav i ne sme mu se dopustiti da iznenadi.

Uz obazrivost zbog virusa korona, kako je ispričao Ðerlek, polako se ponovo vodi više računa i o pacijentima koji su hronični bolesnici, a koji su zbog virusa Covid 19 i situacije, donekle bili u drugom planu.

Kada je reč o Sjenici, Ðerlek kaže da je kasnila sa velikim brojem obolelih za Novim Pazarom desetak dana i dodaje da je tamo situacija još uvek ozbiljna, ali može se reći da je pod kontrolom.

Ono što ohrabruje kada je u pitanju Tutin, kako je kazao Ðerlek, jeste da je 70 odsto pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Za 43 hospitalizovana pacijenta doktor Ðerlek kaže da imaju srednju kliničku sliku, a jedan od njih je na respiratoru, dok su dva na "haj flou".

U bolnici se trude i očekuju da će sačuvati i živote svih tih pacijenata, a Ðerlek, podsećajući da već dva-tri dana nisu imali smrtnih ishoda, kaže da se nažalost ipak može očekivati.

- Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život - navodi Ðerlek.

Grad sa najvećim brojem umrlih od korone u Srbiji

 

- Novi Pazar jeste grad sa najvećom stopom mortaliteta i najvećim letalitetom kada je u pitanju Kovid 19. Nisam upoznata sa tačnim brojevima o ukupnoj smrtnosti, bez obzira na uzroke smrti u ovom periodu godine otkad imamo kovid u odnosu na prethodne godine, ali takva analiza će se raditi za sve regione naše zemlje. U Novom Pazaru imamo najveći broj umrlih osoba u odnosu na broj stanovnika kao i u odnosu na broj laboratorijski potvrđenih osoba - kazala je dr Kisić Tepavčević prethodnog četvrtka na konferenciji.

Video: Zbog ovog snimka svi su napali medicisku sestru u Novom Pazaru

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA