≫ 

Preokret u prognozi, ova dva dela Srbije zaobilazi nevreme: Bez oluje i grada, ali preti obilna kiša

Stabilizacija vremena očekuje nas tek od ponedeljka

  • 3
Kiša Srbija

Foto: Shutterstock

Srbiju, ipak, danas neće pogoditi grmljavinske oluje sa gradom kako su juče pokazivale meteorološke karte. Meteorolog firme "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić kaže za Telegraf.rs da će u našoj zemlji padati samo obilna kiša, lokalno i do 60 litara po metru kvadratnom, koje mogu dovesti i do izlivanja pojedinih reka, kao i da se samo na krajnjem jugu Srbije može očekivati poneka grmljavina. Loša vest je što ćemo na stabilizaciju vremena čekati do ponedeljka. 

Promena vremena koja je počela juče u posle podnevnim satima, napravila je veliku štetu poljoprivrednicima u Bačkoj, pogotovo u Somboru, a tokom noći, prema Đurićevim rečima, došlo je do naoblačenja, kiše i grmljavine i u ostatku Srbije.

Oblaci se još nisu navukli samo iznad Negotinske Krajine i severa Vojvodine, gde je i dalje suvo kao barut i gde su temperature oko 25 stepeni. U ostatku zemlje, kaže, uglavnom su ispod 20. U Beogradu je trenutno 19, u Nišu 18 stepeni Celzijusovih...

- Juče je bio epicentar  u Bačkoj, a sada se to prebacilo na južnije od Save i Dunava, odnosno južnije od Beograda. Najobilnijih padavina upravo ima u Pomoravlju, duž Južne i Velike Morave, Šumadiji i delovima južne i jugoistočne Srbije, i tako će se nastaviti do kraja dana. Mogu pasti velike količine padavina, u većem delu Srbije palo bi 20, pa i 30 litara kiše po kvadratnom metru a lokalno i preko 50, 60 litara. Juče je zvanično u Somboru palo 65, a po nekoj mojoj ličnoj proceni palo je i 100 litara u zonama vremenskih nepogoda, ako ne i više - kaže Đurić za naš portal.

On objašnjava da će Srbija ceo dan biti pod uticajem ciklona koji se premešta duž Jadrana.

- U celoj Srbiji pada kiša, ima pljuskova, osim na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini. Tamo je poprilično sparno, u Kikindi je 25 stepeni, dok je u ostatku Srbije temperatura niža za 15 stepeni nego juče. U Beogradu je 19, u Nišu 18... - navodi naš sagovornik.

grmljavina, munja, nevreme, kiša

Foto: Pixabay

I sutra će na severu i istoku Srbije da bude sunčano a u ostatku zemlje oblačno, sa kišom i pljuskovima.

- Do kraja dana vreme će se smiriti.  U petak preko dana će biti umereno oblačno, a onda uveče i tokom noći će na istoku i jugoistoku doći do jačeg naoblačenja sa obilnijim padavinama. Sve će se to smiriti u subotu tokom prepodneva, a onda od ponedeljka kreće toplo vreme sa temperaturama od oko 30 stepeni i tek ponegde je moguća ređa pojava pljuskova sa grmljivinom, ali na jugoistoku zemlje i na planinama - rekao je Đurić.

Srećom, Srbiju neće pogoditi grmljavinske olujne nepogode kakve su najavljene, kaže Đurić, a objašnjava i zašto. 

- Juče je bila takva situacija da su bile visoke temperature, i to je bilo idealno za nastanak nepogoda poput onih koje su iz Hrvatske i Bosne stigle do severa Bačke. Srećom takvih nepogoda neće biti danas. Dosta je niža temperatura, tako da generalno tih jačih nepogoda neće biti. Kad kažem nepogode mislim na grad i grmljavinu. To ne znači da neće biti obilnijih padavina. Grmljavina je moguća samo na krajnjem jugu, u predelima koji idu ka Makedoniji i Bugarskoj, u Pirotu i Dimutrovgradu. U ostatku Srbije biće samo obilne padavine ali bez grmljavinskih oluja - kaže Đurić.

Video: Potpuno obeleli pašnjaci usred leta: Jak grad pogodio Kamenu Goru kod Prijepolja

(LJ. R - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    5. avgust 2020 | 16:32

    Meteorolozi nemate pojma. Džabe primate plate. Vi ne znate ni za 24 sata unapred da predvidite vreme. Najbolje da se ne javljaju i ne brukaju.

  • Vesna

    5. avgust 2020 | 18:40

    Juce ste pisali kao da ce smak sveta prestanite da pravite spektakl oko vremenske prognoze jos uvek ima onih koji vam veruju i sekiraju se dal ce grad da im opustosi sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA