≫ 

Uroš se susreo sa poskokom "oči u oči": Prišao mu je blizu i slikao ga, a ovo nije smeo da pogreši

"Mnogo sam slušao bajki o ovoj maloj 'zveri'... I evo, sretoh je uživo"

  • 10
Poskok Foto: Uroš Kovandžić

Mnoge životinjice skrivaju se u lišću: bubice, žabice, gušteri... Ali pazite se - tu može sklupčan da leži i neki poskok.

Šetajući se kroz prirodne lepote Srbije, Uroš Kovandžić imao je sreće da naleti na jednog mladunca ove opake guje. Kažemo "sreće", jer - reč je o zaljubljeniku u prirodu koji je po prvi put uživo video najotrovniju zmiju Evrope i napravio fenomenlnu fotografiju.

I nije tako strašno. Poskok živi svoj život i čeka svoj "ručak". Za to vreme na ljude se ne obazire, sve dok ga ne diraju. A fotografisanje mu ne smeta, ume i da pozira.

Samo, pripazite kada ste u šumi, jer ako pružite korak i gazite po lišću ili gustom rastinju, možete da povredite i neku zmiju, a onda i ona vas.

- Mnogo sam slušao bajki o ovoj maloj "zveri"... I evo, sretoh je uživo. Na putu ka Predovom Krstu i vidikovcu Bilješka stena, prolazi se kanjonom reke Dervente, na jednom uzvišenju iznad reke ugledasmo njega, poskoka, najotrovniju zmiju Evrope, kako se šćućurio i čeka svoj plen. Uspeo sam da priđem aparatom na 30-40 centimetara kako bih napravio snimak. Samo nekoliko sekundi nakon toga otpuzao je u suprotnom smeru i onda sam video da je u pitanju mladunac star nešto manje od godinu dana, debljine ne veće od domalog prsta i dužine oko 30 centimetara - napisao je Uroš.

On je dao i savet ljudima kako da se čuvaju, ali i kako da nauče da poštuju prirodu i njen živi svet - bez straha.

- Ako ga sretnete, samo mirno, jer napada isključivo u odbrani čoveka, i to samo ako ga nagazite ili drugačije ugrozite. U suprotnom se sklanja i odlazi. Naravno, adekvatna obuća je jako važna ako se baš desi da ga zgazite jer je ne može probiti pri ugrizu. A što se bajki tiče, gledao sam emisiju, niti skače, niti je agresivan prema ljudima... Samo se brani ako mora i u zasedi čeka svoj plen, idealno kamufliran. Tamo gde je više braon lišća, šare su mu braon, ovde gde je puno zelenila, zelene kao što vidite. Tako da se ne treba previše plašiti, već samo biti obazriv. A ime poskok je dobio isključivo zbog munjevite reakcije kada ujeda plen, pa izgleda kao da je naglo skočio iz nepomičnosti - objasnio je Uroš.

Kako kaže, zmije je sretao i ranije, često dok je boravio na vikendici na Kosmaju, koji je inače pun neotrovnih i korisnih zmija, ali poskoka vidi po prvi put.

Poskok Foto: Dušan Dodić

A u komentarima na njegovu objavu o poskoku samo su počele da se nižu slike zmija iz cele Srbije - mnoge od njih šarene, sa karakterističnim "rogom". To su ti zloglasni poskoci. Ipak, iako su planine postale sve popularnija destinacija za odmor, pogotovo u vreme pandemije korona virusa, ujedi zmija izuzetno su retki.

Poskok Poskok u okolini Ivanjice, Foto: Beba Nada Nikolic

Postoje i mesta gde su ljudi i zmije gotovo navikli jedni na druge, i to baš ove najotrovnije. Najpopularnije mesto gde su ljudi, hteli to ili ne, morali da prihvate suživot sa ovim gujama jeste Golubačka tvrđava. Otkad je rekonstruisana, pravi je raj za turiste, ali uz jedno važno upozorenje: zmije su svuda oko vas, ako ih ugledate, samo ih ne dirajte. I, mnogi su se vratili sa prelepim slikama tvrđave i njenih gmizavih stanovnika.

Golubacka tvrdjava Foto: Telegraf.rs

Jutjub kanal posvetio lepotama Srbije

Ljubav prema prirodi gaji cela Uroševa porodica - i to petočlana. On i supruga imaju troje dece, od 4, 9 i 12 godina.

- Gledamo da uklopimo njihove školske obaveze i svoje poslove... Ali se trudimo da bar jednom u 3 meseca odemo negde na nekoliko dana, a ako nije moguće, onda bar jedan vikend mesečno... Uglavnom se informišemo pretraživanjem sajtova o lokacijama. Pre puta već imamo neki plan šta ćemo obilaziti. Evo, uskoro krećemo na Staru Planinu u nove avanture... Svakog leta barem dve nedelje provedemo negde u Srbiji. Već 13 godina zaredom idemo na Taru izmeđuostalog. I svaki put nešto novo vidimo. Skoro da smo se odomaćili tamo - rekao je Uroš za Telegraf.

Oni svoje putešestvije beleže i kamerom, pa su otvorili i jutjub nalog na tu temu.

Video: Novi podvig hrabrog Vladice: Uhvatio zmiju dugu metar i po

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strah

    5. avgust 2020 | 19:17

    Daleko im lepa kuca od moje! Vise voli medveda vidjeti nego zmiju...

  • Goran

    5. avgust 2020 | 20:04

    Ostavite se gluposti!Kad vidite poskoka put pod noge! Može taj lik da fantazira šta hoće, a ja sam lično bežao od poskoka.Ponavljam, vidiš poskoka, pete u zadnjicu!!

  • Nikola

    5. avgust 2020 | 19:28

    Prut neki malo deblji nadješ pa po glavi samo udri i nema brige

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA