≫ 

Oglasio se Zavod: Helikopteri nisu imali dozvolu za let iznad Uvca, učinjena velika šteta prirodi

Zaštita beloglavih supova od niskih letova može postići samo zabranom letova helikoptera, osim u posebnim hitnim slučajevima

  • 21
Beloglavi sup, orao, Dobrila, Uvac Foto: RINA

Zavod za zaštitu prirode Srbije demantovao je juče navode da je ustanova izdala uslove za nisko letenje helikoptera u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac", a što je izazvalo uznemiravanje i uništavanje mladih jedinki retke i zaštićene vrste beloglavih supova u tom kraju.

U saopštenju Zavoda navodi se da je Fond za zaštitu ptica grabljivica na društvenim mrežama plasirao netačnu informaciju da su za prelet helikoptera iznad ''Uvca'' izdati uslovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije i naglašava da ta ustanova nije dobila nijedan zahtev u vezi sa vazduhoplovnim aktivnostima na zaštićenom području SRP "Uvac", ali ni na jednom drugom prirodnom dobru.

Ističe se da je Zavod kategoričkog stava da helikopterima nije dozvoljeno da nisko lete oko kolonija beloglavih supova, te da će povodom ovog slučaja izaći na teren po dostavljenim prijavama zajedno sa republičkom inspekcijom Sektora za predostrožnost i nadzor Ministarstva zaštite životne sredine u cilju utvrđivanja činjenica i daljeg postupanja u ovoj situaciji.

Kako se navodi, usled nepoštovanja propisa obaveznog pribavljanja uslova zaštite prirode pre realizacije bilo koje aktivnosti u zaštićenim podrčjima, a koje izdaje Zavod, došlo je do uznemiravanja i uništavanja mladih jedinki beloglavih supova, čime je, kako se navodi, učinjena velika šteta za prirodnu baštinu naše zemlje.

Napominje se da se zaštita beloglavih supova od niskih letova može postići samo zabranom letova helikoptera, osim u posebnim slučajevima (požara, elementarnih nepogoda i udesa, u cilju zaštite javnog zdravlja i javne bezbednosti...).

Podseća se da je zabrana ovakvih preleta utemeljena u Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Takođe, zaštita beloglavih supova na teritoriji Uvca regulisana je i Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode "Uvac" prema kojoj je, između ostalog, zabranjeno uznemiravanje i uništavanje ptica, posebno beloglavog supa i ostalih vrsta ptica grabljivica i lešinara, kao i kretanje bez pratnje čuvara ili odobrenja ovlašćenog lica i boravak na obeleženim mestima na kojima se beloglavi sup i druge posebno značajne vrste ptica gnezde i hrane.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva se, za potrebe informisanja učesnika u vazdušnom saobraćaju o kretanju i staništima ptica i oblastima sa osetljivom faunom, prvi put obratio Zavodu 2010. godine, a poslednjih pet godina zahtevima o dostavljanju podataka i informacija u vezi sa migracijama i staništima ptica na teritoriji Srbije, posebno u odnosu na područja velikih i značajnih koncentracija ptica u Srbiji.

Kako se navodi, Direktorat civilnog vazduhoplovstva poseduje podatke Zavoda u vezi sa migracijom ptica na teritoriji Srbije, indikativnu kartu kretanja i koncentracije ptica tokom migracije i kartografski prikaz značajnih područja za ptice u Srbiji gde je jasno naznačeno da je deo jugozapadne Srbije područje sa značajnom koncentracijom "osetljive faune" (SRP "Uvac", SRP "Klisura reke Mileševke" i SRP "Klisura reke Trešnjice").

Fond za zaštitu ptica grabljivica objavio je ranije da je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u periodu kada su se mladunci pripremali za poletanje sa gnezda i da su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    6. avgust 2020 | 10:24

    I jel hoce ko odgovarati zbog ovoga naravno da nece

  • Гаргамел

    6. avgust 2020 | 10:09

    Ово је показатељ како се чува наш ваздушни простор ... ради ко шта хоће.

  • Prolaznik

    6. avgust 2020 | 10:45

    Čiji je helikopter leteo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA