≫ 

Imamo 12 Zagrebačkih i 5 Hrvatskih ulica: Jugonostalgija, tolerancija ili sporost birokratije?

Zagreb je kao motiv za ime ulice bio i Čačanima, Nišlijama, ali je u tim gradovima preimenovana

Zagrebaćke i hrvatske ulice u srbiji novo Ilustracija: M. Beljan

Beograd (još) ima Hrvatsku ulicu, ali više nema Zagrebačku, bar ne u samom gradu, jer je ona primenovana u Koče Popovića 2014. godine.

Ali, ime grada Zagreba, nezaobilaznog toponima u ideji "bratstva i jedinstva" nalazi se na tablama u mestima širom Vojvodine, ali i na periferiji Beograda u Vrčinu, kao i u Valjevu i Bobištu kod Leskovca.

Zagrebačka se u Vojvodini nalazi na tablama ulica u Apatinu, Bačkoj Topoli, Bačkom Monoštoru, Bajmoku, Ečkoj, Ravnom Selu, Subotici, Svetozaru Miletiću i Zrenjaninu.

Zagreb je kao motiv za ime ulice bio i Čačanima, ali je ta ulica preimenovana u Krajinsku. U Mihajlovcu Zagrebačka je postala Jablanička, a u Nišu Petrovdanska.

Hrvatska ulica, osim u Beogradu, postoji i u Adi, Bajmoku, Kanjiži i Pačiru.

U Beogradu postoji volja da se imena pojedinih ulica, nazvanim po gradovima iz bivših republika, promene. Jer, SFRJ odavno nema, a znamenitih građana čije ime bi mogle da ponesu i te kako ima.

A kada je u pitanju spominjanje Zagreba u prestonici, Beograd u istoriji nije imao jednu, već četiri Zagrebačke ulice.

Osim današnje Koče Popovića, kratke ulice na Savamali koja spaja Karađorđevu i Gavrila Principa, Zagrebačka je postojala i u Zemunu, kao i na Novom Beogradu.

U vreme zloglasne NDH, kada je Zemun imao i Ulicu Ante Pavelića i Adolfa Hitlera, ime Zagrebačka ponela je ulica koja se pružala od Masarikovog trga do Ivana Mažuranića (danas Marka Nikolića, ulica koja je deo okretnice na Keju). To je bio period od 1942. do 1944. godine.

Ali, nije slučajno baš ova, inače kratka ulica u centru Zemuna ponela ime glavnog grada Hrvatske, tada ozloglašene NDH. Ona se do okupacije zvala - Beogradska, a ustaše su bile očigledno rešene da se "osvete" gradu sa druge strane Save.

Ime Beogradska vraćeno je po oslobođenju. Inače, ova ulica veoma je stara, a u 18. i početkom 19. veka nosila je ime Zmijska, da bi potom dobila ime Bare i tek na kraju, 1897. Beogradska.

Ulica Stevana Dukića na Ćukovcu nosila je ime Zagrebačka od 1954. do 1957. godine.

Novobeogradska Zagrebačka ulica postojala je od 1947. do 1963. godine, kada je preimenovana u Džona Kenedija.

Video: Srbi u kninskom zaleđu: Svaku zategnutost osetimo na svojoj koži

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    8. avgust 2020 | 15:50

    Fali vam ulica Franje Tudjmana i Gotovine 😂😂

  • TTelep

    8. avgust 2020 | 16:36

    Eto kod mene u komšiluku, u po Vojvodine, 'ladno okačili tablu "Karadžićeva ulica", pa sad što ti drago.

  • Aca

    8. avgust 2020 | 16:24

    Tek 2014 pa kad je Vucko dosao promenio i stavii ulicu Herojima Sa Kosarama to je pravi predsednik a ne ko Zutaci dobro nisu dali ulicu Tudjmanu samo da bi im se izvinili za Oluju!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA