≫ 

Sedam napada pasa na decu i 17 na odrasle: Pod čeljustima lutalica u Žitištu stradaju i životinje

2019. godini podneto je čak 49 zahteva za naknadu štete zbog napada ili ujeda pasa ili mačaka nepoznatog vlasnika

  • 2
Ubijena živina Čopor pasa ubio živinu / Foto: Zrenjaninski.com

Napadi pasa lutalica akutni su problem mnogih lokalnih samouprava, pa tako i opštine Žitište, gde se nedavno dogodio incident u kojem je stradala živina. Ali, mnogo češći slučajevi su kada psi lutalice napadaju decu i odrasle ljude, koji se često završe povredama usled ujeda.

- Zahteve građana za naknadu štete zbog ujeda ili napada pasa lutalica u opštini Žitište razmatra petočlana komisija. U 2019. godini podneto je čak 49 zahteva za naknadu štete zbog napada ili ujeda pasa ili mačaka nepoznatog vlasnika, kao i napada na životinje. Od toga je 48 predmeta rešeno vanparnično, a jedan je rešavan sudski. Među vanparnično rešenim slučajevima, sedam se odnosilo na napade na decu, a 36 su bili ataci na odrasle. Bilo je i šest napada na životinje. Uglavnom su to koke nosilje i tovna živina, ređe jagnjad - kaže za portal zrenjaninski.com komunalna inspektorka Svjetlana Marković.

Ona napominje da je u ovoj godini, zaključno sa 31. julom, bilo 30 formiranih predmeta iz ove oblasti, i svi su vanparnično rešeni.

- Bilo je sedam slučajeva vezanih za decu i 17 za odrasle osobe, kao i šest napada na domaće životinje - precizira Marković.

Uz zahtev za naknadu štete, oštećeni građani moraju priložiti uverenje Policijske stanice Žitište o prijavljenom slučaju. Policijski službenici sastavljaju zapisnik i dostavljaju ga opštinskoj komunalnoj inspekciji. Kao prateća dokumentacija dostavlja se i medicinski izveštaj, kao i dokumenta za ličnu identifikaciju.

- Komisija visinu naknade utvrđuje na osnovu pravilnika, na temelju toga da li je povreda teža ili lakša, da li je u pitanju dete ili odrasla osoba... Do sada su uglavnom sve bile lakše povrede, a prosek isplaćene naknade je 30.000 dinara - ističe inspektorka.

Već gruba računica ukazuje da se iznos isplaćenih naknada samo za napade na ljude kreće oko milion i po dinara. Kod slučajeva napada na domaće životinje, oštećeni građani uz zahtev prilažu i zapisnik veterinarske stanice sa terena i materijalne dokaze, kao što su fotografije i slično. Naknada se isplaćuje na osnovu tržišne vrednosti kilograma žive vage, ili cene po komadu, uz dodavanje 10 posto izmakle dobiti.

- Opština Žitište, inače, ima ugovorenu saradnju sa firmom "Avenija MB" iz Beograda, u oblasti zoohigijene, odnosno bezbednog i bezbolnog hvatanja i uklanjanja pasa lutalica, i njihovog zbrinjavanja. Uhvaćeni psi smeštaju se u prihvatni centar gde bivaju sterilisani, vakcinisani i čipovani i obeleženi ušnim markicama. A nakon određenog vremena bivaju vraćeni na mesto gde su uhvaćeni. Poduhvat hvatanja pasa lutalica uvek nadgleda komunalna inspekcija. U toku godine u opštini Žitište bude organizovano nekoliko akcija hvatanja pasa lutalica, u skladu sa ugovorom, ali i zavisno od mogućnosti lokalnog budžeta - zaključuje Svjetlana Marković.

Video: Razjareni staford napao ženu i pudlu, a onda se pojavio njen sin sa pištoljem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    7. avgust 2020 | 12:46

    Nije nikakvo cudo sto psi u unutrasnjosti prave ogromnu stetu i nanose bolove i rane lbudstvu a najpre deci?! Ako u centru Beograda na Vracaru u ulici Vidovdanska, psi prave pravi haos a niko i ne haje?! Konkretno, u pomenutoj ulici pas je pocepao coveku ruku, i to na ociglwd vlasnika, bez povoca i korpe za njusku?! Da ironija bude veca, brani par koji je sve gledao napao coveka zasto on tom ulicom ide?! Pa dali kazne licne podatke, ali ih je jasnije policija pronašla?! I sudovi takve slucajeve odlazu kao i ovaj vise od pet godina?! Pa se jave neka udrzenja koja toboze daju neka,, opravdanja,,?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA