≫ 

Kakvo nas vreme očekuje za vikend i početkom sledeće nedelje: Meteoalarm na snazi u naredna 4 dana

Žuti meteoalarm biće uključen zbog lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, ali i visokih temperatura

  • 2
Grmljavina

Foto> Tanjug/AP

Nestabilno avgustovsko vreme na koje je prethodnih dana upozoravano, ni za dane predstojećeg vikenda nas neće zaobići, prognoze su meteorologa. Kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom pogodiće pojedine delove zemlje, zbog čega će biti uključen i žuti meteoalarm koji upozorava na potencijalno opasne vremenske pojave.

Kiša je, kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, dva dana bez prestanka padala u Raškom okrugu i na jugu i jugozapadu Srbije, pri čemu je palo i više od 100 mm kiše po kvadratnom metru.

A uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom biće i danas.

- Biće toplo i sparno tokom dana, na jugu uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom. Kasnije posle podne će biti uslova za pljuskove sa grmljavinom i u drugim predelima Srbije - kaže meteorolog naglašavajući da je jedino Vojvodina, gde neće biti kiše, izuzetak.

RHMZ je upozorio da se u narednom satu na području Mačve i južnog Srema očekuje pojava jakih pljuskova sa grmljavinom i gradom.

Na jugu Banata, u Sremu i Mačvi u narednom času nestabilno sa lokalnim pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada. Na području Beograda lokalno kratkotrajni pljuskovi. Na jugu i jugozapadu Srbije mestimično kiša slabog do umerenog intenziteta - navodi se u najavi RHMZ.

Inače, pre tri dana, Sombor i okolinu pogodilo je jako nevreme praćeno krupnim gradom.

Đurić navodi i da će danas u toku večeri u istočnim, a tokom noći i u centralnim i zapadnim delovima Srbije doći do jačeg naobačenja sa kišom i obilnijim pljuskovima sa grmljavinom.

Ipak, ove padavine biće danas praćene temperaturom od 27 stepeni na jugu, pa sve do do 33 na istoku Srbije.

Kasnije posle podne će danas i u Beogradu biti uslova za pljuskove sa grmljavinom.

- U toku noći će doći do prolaznog jačeg naoblačenja sa istoka sa kišom i obilnijim pljuskovima sa grmljavinom - navodi Đorđe Đurić.

Žuti meteoalarm

Gotovo cela Srbija u žutom alarmu zbog padavina sa grmljavinom, Printskrin: RHMZ

Upravo zbog lokalne pojave grmljavine sa količinom padavina većom od 10 litara po metru kvadratnom u periodu do 3 sata, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je žuti meteoalarm za teritoriju gotovo cele Srbije, osim za Banat i Bačku.

Nestabilno i za vikend

 

Prvog dana vikenda nastaviće se nestabilno vreme.

- U subotu će biti promenljivo oblačno, još ponegde sa pljuskovima i grmljavinom - kaže Đurić dodajući da će i u Beogradu biti slično vreme, gde se očekuju smena sunčanih i oblačnih intervala i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Prema podacima RHMZ, u subotu će na severozapadu zemlje biti  suvo sa dužim sunčanim intervalima, dok se u ostalim krajevima očekuju pojava kiše i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm. On će biti uključen i zbog visokih temperatura, jer će maksimalna u subotu dostići i 33. podeok. U žutom će biti cela Srbija.

Žuti meteoalarm

Žuti meteoalarm za subotu, Printskrin: RHMZ

Grmljavina i pljuskovi mogući su i u nedelju kada će takođe, i to iz dva razloga, na snazi biti žuti meteoalarm.

Dok se, s jedne strane, upozorenje na potencijalno opasne pojave odnosi na pojedine delove Srbije zbog temperatura viših od 32 stepena (maksimalna dnevna će iznositi 33), u drugim krajevima će žuti meteoalarm biti uključen zbog lokalne pojave grmljavine sa količinom padavina većom od 10 litara po metru kvadratnom u periodu do 3 sata.

To znači da može doći do poteškoća u urbanim sredinama (posebno problema sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problema u saobraćaju i transportu, odlaganju već planiranih poljoprivrednih aktivnosti. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi, kako je objašnjeno na sajtu RHMZ.

Pljuskovi i sledeće sedmice

 

Kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, početkom i sredinom sledeće nedelje biće sunčano i toplo, ali se posle podne očekuje jači razvoj oblačnosti, ponegde i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

I u ponedeljak, ali i utorak, na snazi će biti žuti meteoalarm zbog visokih temperatura i lokalne pojave grmljavine sa ili bez padavina.

Maksimalna temperatura u narednom periodu biće u većini predela od 27 do 33 stepena.

Video: Potpuno obeleli pašnjaci usred leta: Jak grad pogodio Kamenu Goru kod Prijepolja

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi Beograd

    7. avgust 2020 | 15:19

    Pala kiša, 3min trajala, evo sad sija sunce i grmi u daljini.

  • Ž.

    7. avgust 2020 | 18:21

    Neki dan komentari su bili da je to zbog 'Oluje?'?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA