≫ 

Šta čeka Srbiju na jesen? Ovo će biti jasan pokazatelj da je situacija sa koronom napokon bolja

Mi smo i govorili da će krajem jula, početkom avgusta, ako se budemo pridržavali mera, doći do pada broja zaraženih i to se desilo. To je samo pokazatelj i znak da nadalje moramo da radimo, da se štitimo, da bi broj bio manji - rekao je dr Zoran Gojković

  • 11
Konferencija, krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na pitanje da li ćemo umesto mirnog leta, koje je najavljivano prethodnih meseci, imati mirnu jesen odnosno da li je došlo do "permutovanja" u tom pogledu, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković je rekao da će se to znati kada u bolnicama bude manje pacijenata, kao i manji broj novozaraženih.

- Leto nije period respiratornih infekcija, već crevnih, i ovako visok stepen aktivnosti se definitivno nije očekivao tokom ovog perioda godine. Zimski period jeste period respiratornih infekcija, jer smo više u zatvorenim prostorima. Sada jesmo bogatiji za iskustvo kako prenos može da se prenese, ali ćemo svakako imati veći kolektivni imunitet kada krene jesen - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da to ipak ne isključuje mogućnost da ćemo tokom jeseni imati sezonu korona virusa.

Ono što će biti jasan pokazatelj da je epidemiološka situacija u Srbiji bolja, naglasila je, jeste kada kapacitet za prijem pacijenata zaraženih kovidom bude samo na odeljenjima Infektivne klinike.

Doktor Gojković je rekao da su vremenski uslovi jako bitni i da postoji mnogo stvari koje govore u prilog restriktivnih mera i povećanja odnosno smanjenja njihovih efekata.

- Mi smo i govorili da će krajem jula, početkom avgusta, ako se budemo pridržavali mera, doći do pada broja zaraženih i to se desilo. To je samo pokazatelj i znak da nadalje moramo da radimo, da se štitimo, da bi broj bio manji i onda ćemo moći da govorimo o otvaranju i popuštanju mera - izjavio je on.

Podsetimo, u poslednjih 24 sata u Srbiji je zabeleženo još 276 novozaraženih osoba korona virusom.

U istom periodu testirano je ukupno 9.922 ljudi, preminulo je još njih petoro, a na respiratorima se nalazi 118 osoba.

Video: Doktroka Darija objasnila kako se prate ljudi sa kojima su pozitivni na virus dolazili u kontakt

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    7. avgust 2020 | 16:56

    Ko još sluša krzno štab !

  • Ana

    7. avgust 2020 | 16:25

    Ako pobedi Tramp pohapsice hohstaplere i gotova korona

  • Lola

    7. avgust 2020 | 18:13

    Vama kriznom stabu nije izgleda dobro,kao da neznamo sta ste pricali i deca vam neveruju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA