≫ 

Otkrivamo koji je test za korona virus najbolji i najprecizniji

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije raspolaže testovima za nekoliko meseci

  • 45
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije Batajnica

FOTO: Telegraf.rs

Svih ovih meseci koliko je korona virus prisutan u Srbiji postavlja se pitanje tačnosti i preciznosti testova za COVID 19, koliko su precizni brzi serološki testovi koji se rade iz krvi a koliko PCR za koje se uzimaju brisevi iz nosa i grla, kao i kako je moguće da danas test pokaže da je neko negativan a sutra da je pozitivan, i obratno...

Opšte je poznato da se analize uzoraka u Srbiji rade na nekoliko različitih testova, a mi smo u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije uspeli da saznamo koji je najbolji i najprecizniji PCR test.

Od marta do danas u ovoj laboratoriji je obrađeno 120.000 uzoraka, maksimalni broj uzoraka na dnevnom nivou koji se obradi je 2.000, a u perspektivi taj broj može biti i veći. Prema rečima dr Nenada Dolovca, direktora ove Direkcije, trenutno se u ovoj laboratoriji na dnevnom nivou obradi od 1.000 do 1.500 uzoraka brisa na COVID 19, a rezultati se izdaju u roku od 24 sata.

Otkako su počeli da rade PCR testiranje na koronu, u ovoj laboratoriji se isključivo koriste kineski "san šur" testovi, povremeno su se koristili i drugi, ali čini se da su ovi pomenuti "zakon".

I sam direktor kaže da se kod njih ne postavlja pitanje preciznosti, ali i brzine ispitivanja.

- Što se Batajnice tiče, mi smo od starta koristili "san šur" testove. To su testovi kineskog proizvođača. Kompanija "san šur" zajedno sa kineskom državom donirala je Srbiji u martu mesecu te testove, i kada smo mi tog meseca počeli da radimo, počeli smo sa njima. Pogledali smo protokol, krenuli da radimo, dobili smo jako dobre rezultate i što se tiče same preciznosti, ne postavlja se pitanje, kao ni oko same brzine ispitivanja - objašnjava dr Dolovac za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, upravo zahvaljujući ovim testovima, uradi se mnogo veći broj analiza u toku jednog dana.

- S tim u vezi dobro je što smo dobili veću količinu tih testova, tako da su njih mogli da koriste i Institut za virusologiju, vakcine i serume  "Torlak" i neke druge institucije. Mi smo kasnije i ušli u njihovu nabavku.  Sada trenutko njih imamo dovoljno za nekoliko narednih meseci - kaže naš sagovornik.

On objašnjava i da kada su morali da koriste druge testove, to je zahtevalo da svoju aparaturu prilagode proizvođačima tih testova.

- Naravno, bilo je i drugih testova iz donacija, u nekim periodima smo morali da koristimo i druge, pa smo morali da standardizujemo aparaturu. To je procedura koja traje 1, 2 dana, a sve kako bismo bili sigurni u validnost rezultata a ne da nekoga proglasimo lažno pozitivinim ili lažno negativnim - rekao je dr Dolovac.

Ovo je samo delić priče koji smo saznali u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije. U nedelju na našem portalu pročitajte ekskluzivni intervju sa dr Nenadom Dolovcem, koji rukovodi ovom institucijom...

Video: Otkrivamo: Koji je test za korona virus zapravo najbolji i najprecizniji?

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    7. avgust 2020 | 21:30

    Nijedan ,virus covid 19 niko na svetu nije izdvojio, tako da je to nepostojeci virus a ovi testovi reaguju na bilo koju infekciju,cela prica je smesna a bogami i tuzna, bice velikog stradanja kada se otkrije istina.

  • Korona

    7. avgust 2020 | 22:07

    Hahaha 😂😂😂😂

  • Bogdan

    7. avgust 2020 | 21:04

    Meni su uzeli uzorak u ponedeljak u Cacku,jos uvek mi nije stigao rezultat,verovatno nije jos uvek proslo tih 24h?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA