≫ 

Kon otkrio kako će izgledati povratak đaka u školske klupe: Razlika između srednjih i osnovnih škola

Najnovije podatke o broju zarženih, hospitalizovanih, ali i zlečenih pacijenata od korona virusa saopštio je epidemiolog dr Predrag Kon

  • 33

Virus je i dalje sa nama, brojevi su visoki, ali je poboljšanje u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srbiji primetno, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji Kriznog štaba stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti kovid-19 .

- U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirana 6.251 osoba, njih 236 bilo je pozitivno, ili 3,77 odsto, a nažalost preminulo je devet lica - izjavio je on na početku konferencije.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 106 pacijenata.

- Virus je i dalje sa nama, brojevi su i dalje visoki, situacija je i pored poboljšanja nesigurna - objasnio je on i saopštio da mere i dalje moraju da se poštuju.

Kako će izgledati povratak đaka u školske klupe?

Kada je reč o povratku đaka u školske klupe, Kon je rekao da se to razmatra, praktično je sve razrađeno i ostalo je samo da se reše neka tehnička pitanja.

- Samo ponašanje u školi će biti definisano, kako za učenike tako i za nastavnike. Neće to biti toliko strašno, kako se možda na prvi mah čini. Treba imati na umu da će u mlađim razredima biti nastave u školama, a za ostale kombinovano. Drugačije će biti za srednje škole, a drugačije za mlađe razrede - rekao je Kon.

Takođe je podsetio da u mlađim uzrastima nema težih slučajeva obolevanja, ali i naglasio da će svakako u pripravnosti biti sve zadužene epidemiološke službe.

2 važna saveta za sve roditelje čija će deca morati da idu u školu svaki dan

- Ono što treba roditelji da znaju jeste da samo zdravo dete može da ide u školu, pa će oni neki način biti naši saradnici u svemu ovome, što je i za očekivati - objasni je Kon.

Biće potrebno da dete svakog jutra pogledaju i eventualno mu izmere temperaturu da se ne bi to prepuštalo samim školama. To je jedna stvar. S druge strane, biće potrebno da pomognu i da razgovaraju o tome sa svojim detetom. Smernice za to će se prikazivati i na televiziji u prilozima koje spremamo. Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano kako za nastavnike, tako i za učenike. Neće to biti tako teško kao što na prvi mah izgleda, napraviće se tako da deci bude potpuno jasno - istakao je on.

Da li iznenadna smrt Majkla Odžoa mogla da ima veze sa korona virusom

Na današnjoj konferenciji za medije Kon je odgovorio i na pitanje da li bi iznenadni srčani udar košarkaša Majkla Odžoa mogao da ima veze sa korona virusom koji je nedavno preležao.

- Mislim da će kliničari bolje odgovarati na ova pitanja s obzirom na neke informacije koje smo od njih dobijali. U svakom lsučaju jasno je da je posle svake infekcije, pogotovo kovidom potrebno dati određeno vreme za rekovalescenciju. Ali, to ne bih povezivao sa ovim slučajem jer jednostavno nemam podatke za tako nešto. Ono što se zna jeste da je to bio iznenadni srčani udar, druge podatke nemam - zaključio je.

Brnabić: Imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada

Predsednica Vlade Ana Brnabić ranije danas je rekla da "ohrabruje podatak da imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada, a već u poslednjih nekoliko dana imamo više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih".

I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna - rekla je Brnabićeva i dodala da će propisane mere sigurno ostati na snazi do daljeg.

Pogledajte koju grešku u Srbiji svi najčešće pravimo s maskom:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    9. avgust 2020 | 18:11

    Znam samo da moja deca nece ici u skolu sve dok bude i jedan zarazeni u Srbiji vec ce uciti od kuce, spremna sam zbog toga zbog njihovog zdravlja i posao zrtvovati a ti salji svoju decu nemam nista protiv. Takodje u slucaju pokusaju decu slati u skolu dok ni sami ne znamo tacan broj zarazenih prva cu izaci na ulicu i obratiti se pismeno svim svetskim organizacijama za zastitu prava dece.

  • Dragana

    9. avgust 2020 | 18:38

    Pitam se sta ima ovde da komentarisu oni cija deca ne idu u skolu ili isru i nemaju ps molim nadlezne da se roditelji dece koja idu u skolu licno izjasne dali su za to da njihovo dete ilde u skolu ili uci od kuce. Niko nema pravo da donosi odluke u ime tudje dece a koje se ticu prvenstveno zdravlja dece i njihovih porodica. Moje dete nece ici u skolu pod trenutnim okolnostima.

  • ivan s

    9. avgust 2020 | 15:27

    Srednju školu završiti na "keve mi", sa dva svedoka, baš kao ovi pre 25 godina kad su onako posr.ni došli. Izgorela svedočanstva i diplome, a ustaše arhivu zapalile. Inače su sve odlični učenici bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA