≫ 

Kikinda je srpski Amsterdam: Ima 40.000 žitelja i isto toliko bicikala

Za mnoge Kikinđane, ovi dvotočkaški su više od prevoznog sredstva, za njih su bicikli nerazvojni prijatelji

  • 3
Bicikli, Kikinda Printskrin: Youtube/Ištvan Kepe

Prodaja bicikala beleži porast u celom svetu. Fabrike ne mogu da isprate porudžbine i proizvedu dovoljan broj dvotočkaša. I u našim gradovima primetan je veći broj bicikala na ulicama, a ima i varoši gde se upotreba nekako podrazumeva u svakodnevnom životu. Kikindu zovu "srpskim Amsterdamom" baš zbog sveprisutnih biciklova.

Kikinda ima oko 40.000 žitelja i, kažu, isto toliko bicikala. Omiljeno je prevozno sredstvo Banaćana, jer se bez napora vozi po ravnici i relativno brzo stigne s kraja na kraj varoši, piše RTS.

Otuda je svetski trend povećane potražnje za dvotočkašima nekako oduvek prisutan u Kikindi i bicikli se ovde dobro prodaju. U desetak prodavnica nekoliko hiljada komada godišnje.

- Mi smo zadržali neku dobru ponudu zahvaljujući staroj zalihi i imamo mogućnost onda i dobre prodaje. Tražena su bicikla relativno baš puno - kaže poslovođa jedne radnje Milan Vranješ.

Zainteresovanima za kupovinu bicikla u ponudi su i polovni dvotočkaši doneti iz Austrije, Nemačke i Mađarske. Prodavci kažu da, za upola manje para od novih modela iz prodavnice, nude kvalitetnije bicikle.

- Ja sam doneo par komada, sedam, osam komada i dolaze većinom poznanici i njima dajem povoljno, na tare. Nije cilj oderati svog čoveka - kaže Vlada Todorović iz Srpske Crnje.

Puno posla i za majstore 

U Kikindi otuda i više posla za servisere. Dragan Karanović u svojoj radionici popravlja bicikle duže od četiri decenije. Proputovao je svet kao mehaničar biciklističke reprezentacije Srbije i poznati su mu svi modeli i mogući kvarovi.

- Ovi novi bicikli koji su iz nižeg ranga, odnosno koji su jeftiniji dosta često dolaze i kvari se na njima sve baš, a posebno što naši građani nemaju neku naviku da ih redovno održavaju i onda se to zapusti, pa kao kad kod zubara neko ne ode na vreme, onda je velika katastrofa i sa tim biciklima - priča Dragan Karanović.

Na ulicama Kikinde razni modeli, kao i godine starosti dvotočkaša. Sve popularniji su i električni bicikli, trotineti, ali ne kao savremeni višebrzinci i bicikli namenjeni za terensku vožnju.

Ipak, neki građani ni po koju cenu ne bi menjali svoj za noviji bicikl.

- To mi je nerazdvojan prijatelj, vozim ga 35 do 40 godina sigurno. Čisto iz zdravstvenih razloga, a i ekonomskih - navodi Svetislav Boškov iz Kikinde.

Neprolazan fenomen

Dragan Karanović navodi da i danas postoje vrlo kvalitetni bicikli, dugotrajni, ali su skupi, kao i nekada.

- Ima i starih delova za bicikle, ono što ne može da se nabavi i nije mu problem da to napravi - dodaje Dragan.

U Kikindi tako posla imaju i prodavci i majstori za popravku bicikala. Ovaj grad na severu Banata ima uređenu infrastukturu i posebne saobraćane staze namenjene biciklistima, čak i do obližnjih graničnih prelaza.

Da li zbog svakodnevnih potreba, rekreacije ili sporta tek bicikl je svakako sveprisutan fenomen u Kikindi.

Video: Vožnja kroz Cirih kao da nema korone: Građani na biciklima, niko ne nosi masku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA