U Kruševcu počinje gradnja kovid bolnice, izabran i prostor za laboratoriju: Opada broj obolelih

Par nedelja unazad postoji pad broj obolelih u Rasinskom okrugu

  • 2
Krusevac, mapa srbije, korona virus, testiranje Foto-ilustracija: Tanjug/AP, jp-aerodromrosulje.co.rs

Na periferiji Kruševca, danas će početi gradnja nove kovid bolnice, koja će imati 500 ležajeva, a sprema se i laboratorija u kojoj će se raditi analize briseva na korona virus.

Kako javlja RTS, u novoj kovid bolnici lečiće se pacijenti, ne samo iz Rasinskog okruga, već i iz centralne i južne Srbije.

Inače, epidemiološka situacija se blago smiruje u Rasinskom okrugu. Tokom vikenda je potvrđeno još 25 slučajeva pozitivnih na korona virus. Ukupno su zaražene 1.333 osobe, od kojih je najveći broj u Kruševcu.

Dr Dragoljub Vuksanović, direktor Zavoda za javno zdravlje Kruševac, kaže  da je početkom jula postojao dramatičan porast broja pregledanih i inficiranih.

- Situacija se iz nedelje u nedelju menjala na bolje, jer su donete mere dale efekte. Par nedelja unazad postoji pad broj obolelih. Nadamo se da će i nadalje brojevi biti u daljem padu - rekao je on. 

Vuksanović dodaje da je radna grupa Ministarstva zdravlja i premijerka posetila laboratoriju pri Zavodu u Kruševcu, kako bi pregledala prostor i odlučila da li je adekvatan za njeno pretvaranje u kovid laboratoriju.

- Već narednog dana dali smo projektnu dokumentaciju i papire, tako da očekujemo da radna grupa da pozitivnu ocenu za formiranje laboratorije. Kasnije bi nam koristila ne samo za ispitivanje korona virusa, već i gripa. Ako se odluči i krene na vreme, očekujemo da od novembra krene sa radom -  navodi Vuksanović.

Video: Telegraf u najinfektivnijoj zoni Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. avgust 2020 | 13:36

    Najveci problem Niske kovid bolnice bili su kadrovi. Neznanje i neodgovornost. Uclanis se u vladajucu stranku i mislis da si uspeo u zivotu. A iza tebe zbog nesposobnosti - smrt. Zato je tamo stopa smrtnosti bila najveca. Isto se moze dogoditi i sa ovom bolnicom. Kadrovska komisija mora biti nestranacka i sa lekarima sa integritetom i znanjem. U suprotnom, bice to kopija niskog klinickog centra gde bi tuzilac itekakako morao da ima posla.

  • JS

    10. avgust 2020 | 19:35

    Lepi je da se grade bolnice. Zašto ih nazivamo covid? Za ne daj Bože, da ih korisrimo, za covid. Zar nisu zapeli da vakcinišu narod? Dobićemo vakcinu pre svih, tako je rečeno. Pitanje je, ko će raditi u tim centrima koji se grade? Neko sa dopisnim školovanjem ili kupljenom diplomom. Najmodernija stavka Srbije. Mislite li da će ova deca ostati ovde ili će se vratiti na svoja radna mesta, koja ih čekaju u Evropi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA