≫ 

Sutra konačna odluka o povratku dece u školske klupe: I vraćanje studenata u domove donosi rizik

- Deca moraju krenuti u školu - kaže Tiodorović

  • 11
dete, deca, škola, neuklopljenost, deca, odbačenost

Foto: Shutterstock

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon, gostujući danas na TV Prva, upozorio je da predstoje nove rizične situacije jer se studenti vraćaju u domove zbog ispitnih rokova, navodeći da je porast broja slučajeva korona virusa krenuo sa studentima.

- Studenti nisu bili u domovima, nego na proslavama. Praktično, svaki drugi koji je oboleo dao je izjavu o nekom masovnijem druženju. Beograd nije žarište u ovom trenutku, jer nema toliko obolelih u odnosu na broj stanovnika, ali je potencijalna mogućnost brzog širenja i dalje velika - smatra Kon.

Konačna odluka o školskoj nastavi sutra

 

On je ponovio da će Krizni štab sutra doneti konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama. Rekao je da će odeljenja biti podeljena i da će u njima biti maksimalno po 15 dece.

Dodao je da je odlučeno da bude omogućen produžen boravak, da časovi budu skraćeni, a da se između njih dezinfikuju prostorije, kao i da će deca tokom odmora morati da nose maske.

Kon je istakao da je na roditeljima, pre nego obrazovnim ustanovama, da vode računa o zdravlju dece.

- U školi je to teško sprovesti. Imate puno đaka. Najbolje je da roditelj svako jutro izmeri detetu temperaturu. Svako dete kojem je povišena temperatura ne treba da ide u školu - objasnio je Kon.

Prelomna nedelja

 

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u prelomnoj situaciji, koju ćemo, do kraja avgusta, možda moći da kontrolišemo.

Komentarišući konačnu odluku o polasku dece u školu, Tiodorović je rekao:

- To je takođe jedan prelomni trenutak. Deca moraju krenuti u školu. Odnos svih nas, pa i dece, prema ovoj bolesti mora biti takav da živimo sa koronom. Prema tome, pogotovo prvi razred treba da bude u školi. Ako se sve svede na onlajn sistem, onda nećemo imati pravi razvoj deteta - poručio je Tiodorović i dodao da to podrazumeva kontrolu kako roditelja, tako i obrazovnih ustanova.

Video: Brnabić: Prioritet je nalaženje rešenja za polazak u škole u septembru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    10. avgust 2020 | 11:50

    Zatvoricete ih najkasnije 15. oktobra, studenti, djaci, inkubacija...Aj vi objasnite onda toj istoj deci kako moraju u skolu, a da ne slave rodjendane, ne idu u bioskope, nema ekskurzija...hocete li onda skinuti i zabrane okupljanja u zatvorenom?

  • Idi begaj

    10. avgust 2020 | 11:26

    Nemojte kao u USA,u skolu pa posle nekog vremena vracaj na online. Bar decu nemojte da maltretirate,ostavite do daljnjeg da prate nastavu od kuce.🤚

  • Ruzica

    10. avgust 2020 | 12:02

    Roditelji su odgovorni za bezbednost dece i u skoli?!! Vecu glupost i izjavu nisam cula. Onda organizujte da sede sa roditeljima u klupe kako bi brinuli oko dezinfekcije, maske...sram vas bilo. Sta bi sa polomljenim nogama u skoli i osiguranju skolskom koje se uplacuje svake godine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA