U TV prilogu poređenje medicinskog zahvata na kravi i na ženi: Pokrenut postupak kontrole REM-a

Na prilog je reagovala i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović

  • 9
Trudnica, krava

Foto> Pixabay

Zaštitnik građana saopštio je danas da je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog priloga emitovanog na TV Hepi u kome se, kako se navodi, poredi medicinski zahvat na kravi i na ženi.

U saopštenju se objašnjava da je postupak pokrenut u skladu sa članom 24. stav 1. Zakona o Zaštitniku građana, a na osnovu saznanja dobijenih iz sredstava javnog informisanja, u kojima se navodi da je u nedelju 9. avgusta oko 08.50 časova, nacionalna televizija "Hepi" emitovala prilog u kome je poredila medicinski zahvat na životinji i ženama - praveći tako direktnu paralelu između žena i krava.

Zaštitnik kaže da se u tom prilogu, koji govori o metodu lečenja steriliteta kod krava, preporučuje da se, iz razloga ekonomičnosti, taj metod primeni i na žene.

Između ostalog, ukazuje Ombudsman, predloženo je da doktori medicine i ginekolozi pohađaju kurs na Veterinarskom fakultetu što bi, po mišljenju autora, doprinelo rastu nataliteta, a troškovi lečenje steriliteta žena po metodima koje se primenjuju kod krava bili bi znatno povoljniji.

Zaštitnik građana zatražio je da REM u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na predmetni slučaj i obavesti da li je pokrenulo postupak kontrole rada nacionalne televizije na kojoj je emitovan navedeni prilog, kao i o ishodu kontrolnog postupka.

 

Mihajlović: Ponižavajuće za sve žene kojima nije lako da postanu majke

 

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je kao "krajnje neprimeren i uvredljiv" prilog u jutarnjem programu televizije "Hepi", u kom se porede lečenje steriliteta žena i krava.

Njen kabinet je saopštio da je Mihajlović rekla da "bez namere da komentariše proces osemenjavanja krava - što je i bila tema tog TV priloga, ne može, a da kao žena ne osudi analogiju koju je autor priloga napravio s trudnoćom i reprodukcijom kod žena".

- Neprimereno, neprofesionalno, uvredljivo i praćeno neznanjem o humanoj medicini i ženskom telu - rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade rekla je da svi učesnici u javnom životu, a posebno oni koji imaju prostor u medijima s nacionalnom frekvencijom, moraju biti svesni odgovornosti za svoje reči.

- U vremenu kada se borimo da se položaj žena u našem društvu poboljša, da edukujemo građane i građanke o rodnoj ravnopravnosti, potrebi da poštujemo jedni druge, ali i o važnosti podizanja nataliteta, pojave se ovakvi slučajevi koji lekare, ginekologe, upućuju na Veterinarski fakultet da se poduče kako da efikasnije obavljaju posao za koji se godinama predano školuju, a žene se porede s kravama - kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da je to "uvredljivo i ponižavajuće za sve žene koje žele, a nije im lako da postanu majke".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA