≫ 

Kon detaljno objasnio odlazak i boravak dece u školi sa maskama: Nema pevanja i sportova

Ovo su najnoviji podaci u vezi sa korona virusom u Srbiji

Krizni štab, konferencija

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19,  održana je u Palati Srbija. Na konferenciji su govorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje dr Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog dr Predrag Kon.

U poslednja 24 sata na korona virus je testirano 8.086 osoba, njih 235 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest lica.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula (81).

Do sada su ukupno preminule 652 osobe.

Testirano je ukupno 762.229 ljudi, a registrovano 28.497 pozitivnih slučajeva.

Video: U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo šest pacijenata obolelih od Kovida-19

Dr Kisić je navela da je najveći broj zaraženih iz Beograda, zatim Novog Sada, a u toku današnjeg dana primećen je blaži skok na području grada Kikinde.

Danas je Krizni štab doneo odluku o tome kako će se odvijati nastava za osnovce i srednjoškolce od 1. septembra.

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je Krizni štab. Imaće najviše četiri časa koji će biti skraćeni do 30 minuta. Nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.

22 odsto roditelja ne može da ostavi decu kod kuće

 

Ministar Šarčević je na konferenciji rekao da se ne očekuje vanredno stanje i da je u prvom piku nastava bila onlajn.

- Istražujući koliko roditelja ne može da ostavi decu kod kuće, došli smo do zaključka da je to 22 odsto. Pokrenućemo mehanizam da mlađi osnovci treba da krenu u školu - naveo je ministar.

On je rekao da je predložen scenario koji će da zadovolji sve.

Konferencija, krizni štab

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Od 1. do 4. razreda će se nastava odvijati u školama. Odeljenja moraju u nekim ustanovama da se podele na bar dva. Oko 45 posto škola ne moraju da dele učenike. Ovaj broj od 55 odsto i dalje nije konačan, videćemo da je on i manji. Imamo razne prostorije u školama koje mogu da se pretvore u radni prostor. Morali smo da se rukovodimo i radnom listom. Prvi zakon je Zakon o radu i 40 sati nedeljno - rekao je Šarčević.

Časovi će trajati 30 minuta, napomenuo je ministar prosvete.

- Pružićemo deci mnogo bolje pedagoške šanse. Najlošiji je model na daljinu, bez kontakata u školama - rekao je on i dodao da će škole sutra dobiti detaljna uputstva o tome kako će nastava izgledati.

Kako je istakao, od 14 sati u školu će ići stariji osnovci, a škole će same određivati da li će organizovati, na primer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog i slično.

- Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u septembru, a osmaci šest časova. Ipak, modifikovaćemo taj raspored na osnovu dobijanih nedeljenih izveštaja, pa će se praviti dodatni modeli - rekao je ministar.

On je dodao da nema kabinetske nastave, te da će đaci uvek biti u jednoj učionici.

- Plan je da se jako mnogo govori o epidemiji, od prvog dana nove školske godine - istakao je Šarčević.

Srednja škola

 

Osnovni je model u srednjim školama da rade nedeljno i da se dele po grupama. Nije isto gimnazija i srednja stručna škola, kako je rekao Šarčević.

- Složen je to proces. Koliko poslodavac može da obezbedi prakse? Takođe, učenike medicinske škole nećemo terati na praksu - naglasio je.

Šarčević je naveo da će više reči o studiranju biti sledeće nedelje.

- Ono što sad možemo da kažemo je u vezi sa studentskim domovima. Preduzeli smo dodatne mere. Studenti u domovima su najrevnosniji, to su ljudi koji su najvredniji i moraju da daju ispit za ispitom - rekao je Šarčević.

Video: Šta se dešava sa akademskim godinama na fakultetima?

Nošenje maski sve vreme u školi?

 

Epidemiolog dr Kon je rekao da svaki roditelj treba da bude saradnik u ovoj situaciji, da izmeri detetu temperaturu i da ne šalje dete u školu ako ima respiratorne smetnje.

- Dete čim uđe u školu, mora da nosi masku i odlazi do svoje klupe. Pre no što uđe, da opere ruke ili da se izvrši dezinfekcija ruku. Preporučujemo da se nosi maska neprekidno jer je to apsolutno najbezbednije. U toku časa, može da odloži masku. Mi smatramo da je najpametnije da se neprekidno nosi, ali se dozvoljava da odloži masku dok sluša nastavu. Ako počne da govori, odmah je stavlja i to isto važi kad izlazi iz učionice. Sve vreme prozori treba da budu otvoreni - istakao je Kon.

Konferencija, krizni štab

Dr Predrag Kon, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

On je naveo da kolektivni sportovi ne mogu biti tolerisati, te će se fizičko vaspitanje održati uz potrebnu distancu.

- Znamo da i pevanje može da poveća izlučivanje virusa, i u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu. Takođe, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu. To su sve stvari o kojima će se detaljno pričati prvih dana. Biće i nastavnicima organizovan poseban vebinar - najavio je Kon.

On je istakao da je rizik polaska u školu nešto što maksimalno treba smanjiti.

- To znači: neprekidno nošenje maski - istakao je dr Kon.

Video: Kon: Deca da nose maske stalno, fizičko i muzičko će se promeniti, a i roditelji će proći kroz obuku

Ministar Šarčević je naglasio da će roditelji birati da li će im deca ići u školu.

- Uloga roditelja je ovde veoma velika. Idemo na svest roditelja. Nedeljno ćemo pratiti ceo paket mera - rekao je on.

Ukoliko se jave simptomi respiratone infekcije kod dece i nastavnika, dr Kisić je rekla da oni neće dolaziti u školu.

Konferencija, krizni štab

Dr Darija Kisić-Tepavčević, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Ako neko oseti simptome tokom nastave, treba što pre da se javi u najbližu kovid ambulantu, a učenici da kažu nastavniku ili učitelju. Sa maskom tada odlazi u sobu za izolaciju koja će postojati u svakoj školi. Pozivaju se roditelji koji onda dete odvode u najbližu kovid ambulantu - rekla je Kisić-Tepavčević.

Ako je neko pozitivan, to se prijavljuje zavodu, dodala je ona.

Video: Šarčević: Celodnevna nastava u ovom trenutku neće postojati, produženi boravci da

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    11. avgust 2020 | 16:57

    Moja dece nece ici u Skolu i definitivno sve dok u Drzavi bude i jedan zarazeni. Preko odeljenskih staresina roditelji potpisom da se izjasne ko zeli da mu deca idu u Skolu a ko da istu pohadja od kuce a ne da po portalima o deci pisu i komentarisu oni koji dece u skolama i nemaju i tako stvaraju laznu sliku misljenja roditelja. Ako gledamo na druge zemlje u istima su se sportska takmicenja odvijala od marta bez publike za razliku od nas a za ulazak u te zemlje obavezan je karantin za razliku od nas gde radi ko sta hoce. Vec sam poslala dopise emailom Unicefu, Unesku i UN-a medjunarodnim organizacijama za prava dece a cijih povelja je Srbija potpisnik pa samim tim iste je u obavezi da postuje. Toliko od mene. Za sada pod trenutnim okolnostima samo onlajn nastava i nista drugo. Zdravlje dece mi je iznad svega i nemam nameru da nista prepustam slucaju kao i da eventualnu zarazu donesu celoj porodici i da se u skolama guse pod maskama a da prosvetari glume doktore prepadaju ih mereci im temperaturu , izdvajajuci ih i sl.

  • Mirjana

    11. avgust 2020 | 16:37

    Sad ce moje dete, koje ima astmu i koje gusi da nosi masku i da sedi toliko vremena pod maskom, kao i jos dosta dece koja takodje imaju astmu ili neku drugu bolest... SRBIJO STIDI SE SVOG MINISTARSTVA PROSVETE!!!

  • Dijana

    11. avgust 2020 | 17:02

    Izgleda da mi roditelji koji se brinemo o zdravlju svoje dece i nasem zdravlju pravdu na ovo moramo potraziti na ulici jer niko nema pravo da donosi tako bitne odluke koje mogu ugroziti zdravlje i zivote nase dece i svih nas bez predhodne nase pismene saglasnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA