≫ 

Svaki put kad idemo u Niš, prolazimo preko drevnog grada, 4 milenijuma starijeg od Keopsove piramide

Drenovac je najznačajnije nalazište centralnog Balkana iz perioda neolita

  • 0
Drenovac, arheoloski lokalitet, Vladan Vukosavljević Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja

Desetak kilometara od Paraćina, uz sam auto-put Beograd-Niš, nalazi se arheološki lokalitet Drenovac. Istraživanja su pokazala da je na tom prostoru bilo neolitsko naselje koje datira 6.200 godina pre nove ere. Deo lokaliteta je zaštićen i gradi se Centar za proučavanje neolita Balkana.

Neolitski megalopolis, tako stručnjaci nazivaju lokalitet Drenovac. U zaštitnom balonu su četiri stambena objekta. Centralno mesto u kućama iz tog doba zauzimaju peći za pripremu hrane i zemljani stočići. Nekoliko stotina metara dalje, arheolozi rade na još jednoj sondi uz obilje novog materijala, izveštava RTS.

- To su sitni nalazi. Nalazi kultnog ili religijskog karaktera, da tako kažem, figurine, žrtvenici, sitna litička industrija, odnosno alatke od okresanog kamena - objašnjava doktorand Ružica Arsenijević.

Na pedesetak hektara geomagnetnim sondiranjem otkriveno je skoro 700 kuća, na sprat, i procenjuje se da je nekada u njima živelo oko dve hiljade ljudi.

- Sve ono što smo do sada istražili, a to je površina od blizu hiljadu metara kvadratnih, i nekih dvanaestak neolitskih kuća, daju nam za pravo da Drenovac favorizujemo kao najznačajnije nalazište centralnog Balkana iz perioda neolita - naglašava Slaviša Perić, profesor arheologije.

Naselje u Drenovcu je od Keopsove piramide starije više od 4.000 godina, ali se o njemu zna neuporedivo manje. Čak je i jedna traka auto-puta svojevremeno prošla preko njegovog centra. Od 2004. godine država je promenila odnos prema Drenovcu.

- Mislim da smo mi počeli jednu vrstu, možda je prejaka reč, ali nameće mi se reč, renesanse arheološke nauke i potrebno je naravno kao i za sve stvari u kulturi još sredstava - napominje Vladan Vukoslavljević, ministar kulture u Vladi Republike Srbije.

Prva faza izgradnje Centra za proučavanje neolita Balkana je završena. U njemu će biti i naučno istraživački i turistički centar, gde će svi zainteresovani moći ne samo da vide predmete iz neolita pronađene u Drenovcu proteklih desetak godina, već i da učestvuju u iskopavanju novih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA