Kakav je položaj žena u Srbiji: Šta misle građani o "povlašćenima" i ko je zapravo jači pol

Da li su eventualne razlike u gradu manje uočljive nego na selu?

  • 5

Video: Kakav je položaj žena 75 godina posle dobijanja prava glasa: Sve je to samo na papiru

Na današnji dan pre 75 godina, pripadnice "lepšeg" pola su u tadašnjoj Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji dobile zakonsko pravo da mogu da glasaju, a kakva su prava žena u Srbiji sedam i po decenija kasnije, mišljenja su podeljena - od toga da nisu dovoljno zastupljene ni u društvenom, ni u političkom životu, do toga da je situacija sada mnogo bolja nego pre.

Gordana iz Beograda smatra da žene nisu dovoljno zastupljene i da se to posebno primećuje kada je reč o zapošljavanju, a da bi bilo mnogo bolje kada bi žene vodile državu, ali i firme.

Kao posebno obespravljene vidi žene na selu koje, kako kaže, nemaju nikakva prava.

- Mislim da je sve to na papiru, ali u stvarnosti ništa nije tako - dodala je ona.

Sa druge strane, jedan muškarac Milić Filipović smatra da su žene dovoljno zastupljene u svim sferama života, te da je to čak i "preforsirano".

- Mislim da su žene jači pol od muškaraca i da nisu obespravljene. Ne znam koja bi veća prava mogla da imaju, one su direktorke, ministarke, predsednice u mnogim državama... - rekao je on.

Pred Tanjugovu kameru stala je i devojka koja se nedavno vratila u Srbiju iz inostranstva gde je živela poslednjih nekoliko godina, čiji je stav da je sada, po pitanju prava žena, situacija bolja.

- Mislim da nije toliko strašno za žene kao što je bilo, koliko govore, mislim da je to malo preterano - rekla je ona.

Beograđanin Nenad Milić stava je da žene nisu dovoljno zastupljene ni u jednoj sferi života u odnosu na muškarce, ali ne misli da je reč o "frapantnoj" razlici.

- One treba da budu zastupljene, ali mislim da se malo i manipuliše time, a nekada možda i zloupotrebljava - rekao je on.

Naveo je da su žene na selu obespravljene u odnosu na one u gradskim sredinama, kao razlog za to vidi tradiciju i vaspitanje, a da bi situacija bila bolja, kaže da bi o tome trebalo više da se priča.

Nikolina Marić kaže da je stanje više nego odlično i da su žene zastupljene u svim sferama života, ali ipak smatra da žene na selu i dalje nemaju dovoljno prava da biraju čime će se baviti u životu jer je u takvim sredinama "ranije stupaju u brak i više se ceni da budu domaćice".

- Na selu i dalje nemaju dovoljno prava da biraju čime će se baviti u životu, da se više školuju jer mislim da se na selu podrazumeva da posle srednje škole budu kod kuće, gaje decu, spremaju zimnicu... - rekla je Marić.

Dodala je da bi o tome više trebalo da se priča, da država sistemski utiče na to i, kroz edukaciju, ženama u seoskim sredinama predoči koja su zaista njihova prava.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    11. avgust 2020 | 19:58

    Dok se deca i žene ubijalu . Možeš mislit u kakom su položaju. EU će da sredi zakon i u Srbiji.💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA