≫ 

Borba sa zveri iz Toplice: Ivan i Nikola bili su u čudu kada su iz rečice izvukli gigantskog soma

Ovo je inače vreme kada, kako kažu ribolovci, rade grabljivice

  • 4
Som Foto: Facebook/Zaštitimo reku Toplicu

Na reci Toplici, koja protiče kroz Prokuplje, ribolovci su upecali kapitalni primerak soma dugačkog 226 santimetara i teškog 67 kilograma.

Kapitalni primerak soma ulovio je Nikola Mirjačić uz pomoć drugara Ivana Vuletića, u samom centru grada, ispod glavnog mosta na reci Toplici koji odvaja industrijsku od stambene zone.

Som je inače riba koja je veoma zastupljena u reci Toplici, i ranijih godina bilo je slučajeva da budu ulovljeni krupni primerci, ali ni najstariji Prokupčani se pamte da je ikada ulovljen ovakav primerak.

Som Foto: Facebook/Zaštitimo reku Toplicu

Ovo je inače vreme kada, kako kažu ribolovci, rade grabljivice.

- Godišnje ulovim 20, 30 do 50 krupnih riba. Ovo je bilo nešto posebno, zato što sam ribu ulovio u reci Toplici. Znao sam da ima krupnih riba, trudio sam se da je upecam. Ne mogu da uporedim ni sa jednom borbom do sada, jer su ostale borbe bile na velikim prostranstvima vode gde sam imao priliku da zamaram ribu - priča Nikola Mirjačić, ribolovac iz Prokuplja.

Prema njegovim rečima, ovo je bilo ekstremno.

- Borba je trajala 40 minuta, žestoke borbe. Bez obzira na to što imam jak pribor, što imam iskustva, što sam imao pomoć kolege, 40 minuta baš žestoka borba je trajala - kazao je.

Som iz Toplice Printskrin: RTS

Dubina je bila ne više od metra, ali je matica bila jaka jer je voda zbog kiša prethodnih dana nadošla. Ipak, pobedilo je iskustvo i znanje, kao i adrenalin.

- Som je dugačak 226 santimetara, težak 67 kilograma. Ovoliki na Toplici sigurno nije upecan nikad. Osećaj je neverovatan. Ovoliku ribu upecati na maloj reci koja je dubine 80 santimetara, a širine 15 metara. Mene je iznenadilo, znao sam da ima velikih primeraka u Toplici, ali ovolikih da ima, baš nisam. Da li je izašla posle ovih poplava, kako se tu našla ne znamo, ali znamo da ima još sigurno. Nastavićemo i dalje da pecamo - objašnjava Ivan Vuletić, ribolovac iz Prokuplja.

Nikola i Ivan kažu da su, nakon slikanja želeli da vrate ribu u reku, ali je ona, usled borbe bila ranjena i ne bi preživela.

Ovako će završiti u ribljoj čorbi i specijalitetima koje će pripremiti za svoje prijatelje.

Video: Ribari uhvatili i rasporili zver koja im je pojela kolegu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    12. avgust 2020 | 09:55

    Svaka cast, ali toliki som ne zivi u 80 cm vodi. Nemoj da ti se smeju i pravi ALASI na glupim izjavama. Meso tvog soma nije za jelo. Sto je som veci, to mu meso vise mirise na mulj i tinju. Kakvi crni specijaliteti.

  • Šofer đačkog autobusa

    12. avgust 2020 | 09:48

    Smanjuj tu ribu dok nisam pokolj napravio.😁 Pa u Toplici i šotke idu pešice jer nema vode da plivaju a kamo li ovakve grdosije.

  • Zika

    12. avgust 2020 | 12:12

    Dosao iz ledenog mora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA