≫ 

Vlada Srbije će danas raspravljati o uvođenju karantina i PCR testa za strance

Gotovo ni u jednu zemlju ne možete da uđete bez PCR testa sa negativnim nalazom, i koji nije stariji od određenog vremenskog perioda

  • 6
korona virus, koronavirus, ljudi

Foto: Tanjug/AP

Vlada Srbije će danas raspravljati o uvođenju obaveznog karantina od 14 dana za strance i negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju i listi država, a sutra će to biti tema na sednici Kriznog štaba, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On ističe da odluka o tome još nije doneta.

Dačić, takođe, navodi da za sada nema naznaka da će Grčka i Crna Gora otvoriti granice za srpske državljane.

Odluka o karantinu i PCR testu za ulazak stranaca u Srbiju je, kaže Dačić, motivisana pre svega potrebom da se zemlja zaštiti kad je reč o epidemiološkim razlozima.

- S druge strane potrebno je da se analizara posebno epidemiološka situacija u drugim zemljama, kao što to druge zemlje rade - rekao je Dačić za TV Prva.

Podsetio je da je Srbija liberalizovala ulaz, ali da se u međuvremenu desio novi talas korona virusa, te da su mnoge zemlje donele ograničavajuće odluke kad je reč o ulasku stranaca, uključujući i EU u celini.

Gotovo u sve zemlje ne možete da uđete, navodi, bez PCR testa sa negativnim nalazom, i koji nije stariji od određenog vremenskog perioda.

- Videće se kakva je situacija pojedinačno u kojim zemljama i da li ima potrebe za tim. Odluka još nije doneta, ona će verovatno danas i sutra biti razmatrana na svim nadležnim telima koja se bave ovim pitanjima - rekao je Dačić.

VUCIC DACIC KONSULTACIJE

Ivica Dačić/ Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upitan da li ima naznaka da će Grčka i Crna Gora otvoriti granice za sprske državljane, Dačić je naveo da za sada nema nagoveštaja.

- Naravno, kad je reč o nekim zemljama kao što je Crna Gora njihov odnos prema našim građanima je isključivo političke prirode, a ne epidemiloški, iako oni govore da je to tako. Kad pogledate kojim su sve zemljama liberalizovali ulaz u Crnu Goru, onda možete iz toga izvesti određene političke zaključke - rekao je Dačić.

Naveo je da je Hrvatska donela meru koja je za njih racionalna, a to je da su učinili da ipak liberalizuju ulazak zbog turista, gde je dozvoljen ulazak sa negativnim PCR testom i turističkim aranžmanom unapred sklopljenim.

- Kad je reč o Grčkoj, za sada nema nagoveštaja da će ta odluka biti promenjena. EU je donela određene preporuke, prvo je stavila Srbiju na belu listu, onda su skinuli Srbiju sa te liste posle povećanog broja novozaraženih. To su samo preporuke, ali države članice uglavnom poštuju te preporuke - kaže Dačić.

Naveo je da je EU trenutno na odmoru, da njene institucije ne rade, tako da se ne očekuje neko brzo ažuriranje liste, verovatno tek krajem meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • De Miro

    13. avgust 2020 | 14:49

    Stranci, gastosi kao i nasi gradjani koji se vracaju sa odmora nisu nista veci rizik niti opasnost od domacega stanovnistva. Ko se cuva cuva se od svih podjednako, kako od domacih tako i od stranih lica. A ko se ne cuva ne moze ga niko drugi sacuvati. I nikakva zabrana tu ne pomaze.

  • D'Mitar

    13. avgust 2020 | 14:43

    Pustite ljude da slobobodno se kreću, pusećuju, da provode odmor gde žele... Nije ništa gora situaciju u inostranstvu po pitanju korone nego u Srbiji. A važi i obrnuto. Svako neka se pojedinačno čuva.

  • De Miro

    13. avgust 2020 | 14:46

    Sta tebe briga za strancima i gastosima? Ako se cuvas cuvas se i od domaćih i od stranih lica bez razlike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA